2012/010: Klacht over geweld door politie bij tonen legitimatiebewijs

Rapport

Verzoeker, 18 jaar oud, fietste door een park en zag een politieauto op het grasveld staan. De politie was in het park op zoek naar een persoon die even daarvoor een kind zou hebben mishandeld. Verzoeker maakte een opmerking over de politieauto die op het gras geparkeerd stond, waarop hij door politieambtenaar A. werd teruggeroepen. Dit gesprek kreeg een dusdanige wending, dat politieambtenaar A. verzoeker naar zijn legitimatiebewijs heeft gevraagd. Verzoeker wilde dit niet zonder morren geven en uiteindelijk is verzoeker door vier politieambtenaren naar de grond gewerkt. Politieambtenaar A. heeft toen de vuist van verzoeker geopend waar zijn identiteitsbewijs in zat. Op dat moment hebben de politieambtenaren verzoeker los gelaten, en na enige tijd mocht verzoeker van de politieambtenaren zijn weg weer vervolgen. Verzoeker diende hierover een klacht in bij de Nationale ombudsman.

Uit het onderzoek is naar voren gekomen dat de enige reden om verzoeker naar zijn Identiteitsbewijs te vragen gelegen was in het feit dat hij zich irritant gedroeg. Dit gedrag van verzoeker, dat getuigt van weinig respect voor de politie, heeft begrijpelijkerwijs irritatie opgeroepen bij de politie. Toch mag van professionele politieambtenaren worden verwacht dat zij zich hierdoor niet laten uitdagen tot verdere escalatie en tot overschrijding van hun bevoegdheden. Het enkele feit dat verzoeker zich irritant gedroeg is onvoldoende reden om hem naar zijn identiteitsbewijs te vragen. Het vragen naar het identiteitsbewijs van verzoeker was dan ook niet redelijkerwijs noodzakelijk voor het uitvoeren van de politietaak. Vervolgens oordeelde de Nationale ombudsman, dat, zelfs indien er wel voldoende reden was geweest om verzoeker naar zijn identiteit te vragen, de weigering van verzoeker om dit over te leggen nog geen reden kan zijn om hem naar de grond te werken en het identiteitsbewijs met geweld af te pakken. De korpsbeheerder heeft aangegeven dat het handelen van de politieambtenaren is aan te merken als ongelukkig en niet professioneel. De Nationale ombudsman sluit zich hierbij aan.

Evenredigheidsvereiste, niet behoorlijk

Recht op eerbiediging van de persoonlijke levenssfeer, niet behoorlijk.

Instantie: Regiopolitie Hollands Midden

Klacht:

gevraagd naar identiteitsbewijs

Oordeel:

Gegrond

Instantie: Regiopolitie Hollands Midden

Klacht:

door meerdere politieambtenaren naar de grond gewerkt, waarbij met dwang zijn identiteitsbewijs uit zijn hand is gehaald

Oordeel:

Gegrond