2011/289: Grootouders klagen over beperktheid onderzoek AMK naar situatie kleindochter

Rapport

Verzoekers hebben meermalen bij het AMK een zorgmelding gedaan over de situatie van hun kleindochter bij hun ex-schoondochter. Het AMK heeft vervolgens tot driemaal toe een onderzoek ingesteld en concludeerde dat de situatie niet zodanig zorgelijk was dat ingrijpen noodzakelijk was. Wel leidde de heftige strijd tussen verzoekers en hun ex-schoondochter tot spanningen bij de kleindochter.

Verzoekers gaven aan het onderzoek van het AMK niet serieus te nemen omdat het heel beperkt was, in die zin dat slechts professionals als referenten waren gehoord in plaats van betrokkenen die daadwerkelijk iets over de thuissituatie konden vertellen zoals de oppas van de kinderen en de buren van de moeder. Hierdoor ontstond geen reëel beeld van de opvoedingssituatie, aldus verzoekers. Deze verklaringen waren ook nog eens summier en onjuist samengevat.

De Nationale ombudsman toetste aan het vereiste van actieve en adequate informatieverwerving. Hij had in dit geval geen reden om aan de deskundige inschatting van het AMK te twijfelen. Het AMK was zich bewust was van de zorg die verzoekers over hun kleindochter hadden en hebben vervolgens serieus heeft gekeken naar de opvoeding door de moeder. Bij het doen van onderzoek naar de feitelijke situatie van een kind is het van belang dat de medewerkers van het AMK gebruik maken van informatie die daarover door ter zake deskundigen wordt aangedragen. Juist door professionals over de situatie van het kind te raadplegen verkrijgt het AMK een objectief en adequaat beeld van de situatie omdat zij in staat zijn om klachten en signalen van kinderen te herkennen en te duiden. Dit geldt zeker in situaties waarin sprake is van een voortdurende strijd tussen de ouders en waarbij de ene ouder door de andere ouder (of in dit geval de grootouders) wordt gediskwalificeerd als ouder en geen ruimte wordt geboden voor een andere opvoedingsstijl. Emoties spelen in dit soort situaties vaak een grote rol waarbij ook 'buitenstaanders' zoals familieleden/vrienden en bekenden, in het ene of andere kamp worden getrokken. Zorgvuldig en objectief onderzoek door het raadplegen van professionals draagt er voor het AMK toe bij om zelf uit dit conflict te blijven en op basis van onafhankelijke, ongekleurde informatie te kunnen beslissen of er sprake is van een situatie die verder onderzoek of ingrijpen noodzakelijk maakt. De opvoeding van de moeder behoorde te voldoen aan de normen die het AMK stelt aan verantwoorde zorg en niet aan de normen die verzoekers daaraan stelden. In dit geval vond het AMK dat van een bedreigende opvoedsituatie geen sprake was.

De klacht over het verrichtte onderzoek achtte de Nationale ombudsman niet gegrond.

Wel vond de Nationale ombudsman het nodig dat het AMK voortaan de referenten, vooraf, zou vragen of zij in kunnen stemmen met de weergave van hun verklaring in het rapport. De Nationale ombudsman deed BJZ dan ook de aanbeveling dit als standaard werkwijze in te voeren alsmede dit onder de aandacht te brengen van Jeugdzorg Nederland zodat deze werkwijze bij meerdere BJZ's kon worden ingevoerd.

Verder: klachtbehandeling

Instantie: Bureau Jeugdzorg Groningen

Klacht:

verklaringen van professionals niet eerst ter akkoord verklaring aan verzoekers voorgelegd

Oordeel:

Gegrond

Instantie: Bureau Jeugdzorg Groningen

Klacht:

verrichtte onderzoek

Oordeel:

Niet gegrond

Instantie: Bureau Jeugdzorg Groningen

Klacht:

ontbreken van zelfreflectie

Oordeel:

Niet gegrond