2009/017

Rapport

Op verzoek van het OM begon de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) een onderzoek naar een suïcide en de daarop volgende aangifte van dood door schuld richting de instelling, waarbij verzoekers broer in behandeling was geweest.

Verzoeker klaagt erover dat de IGZ onvoldoende onderzoek heeft gedaan naar de kwaliteit van de geleverde zorg aan zijn broer door een zorginstelling. Dit met name wat betreft het aantal momenten van contact, de controle op het medicijngebruik en de vraag of door of namens verzoekers broer al vóór 27 november 2006 bij die zorginstantie was aangeklopt voor behandeling.

De IGZ ging in het verslag van het onderzoek dat zij richting het Openbaar Ministerie stuurde, in het geheel niet in op de door verzoeker aangedragen argumenten, waarom hij de zorg van de instelling onvoldoende en zelfs strafwaardig achtte. Dat is gelet op het vereiste van professionaliteit niet juist. Dit klemt te meer, nu er onderzoek werd gedaan in een zaak met dodelijke afloop, waarin aangifte van dood door schuld was gedaan.

Strijd met het vereiste van professionaliteit

Instantie: Inspectie voor de Gezondheidszorg

Klacht:

Onvoldoende onderzoek gedaan naar kwaliteit geleverde zorg door zorginstelling.

Oordeel:

Gegrond

Instantie: Inspectie voor de Gezondheidszorg

Klacht:

Niet op tijd gereageerd na verzoek om hulp.

Oordeel:

Niet gegrond