2008/202

Rapport

Verzoeker was door een politieambtenaar stil gehouden en bekeurd omdat hij zonder helm op zijn bromfiets reed. Hierover ontstond een discussie die uiteindelijk tot een worsteling leidde waarna verzoeker geboeid werd overgebracht naar het politiebureau.

Verzoeker klaagde erover dat de politieambtenaar geweld tegen hem had gebruikt door hem tegen de grond te werken, nadat hij zijn paspoort en het notitieboekje van de politieambtenaar uit diens handen had getrokken. Volgens verzoeker was hij rustig, maar werkte hij niet mee aan zijn aanhouding en begon de politieambtenaar hem zomaar te slaan. De politieambtenaar stelde juist dat verzoeker vanaf het begin weigerde mee te werken en zich verzette tegen de aanhouding, waarna hij verzoeker had vastgepakt. Dit leidde tot de worstelpartij. De Nationale ombudsman stelde vast dat hij het niet aannemelijk achtte dat de politieambtenaar verzoeker doelbewust had geslagen. Daarna beoordeelde de Nationale ombudsman of het geweld het doel (de overbrenging naar het bureau) rechtvaardigde. De Nationale ombudsman achtte het aannemelijk dat verzoeker zich had verzet tegen zijn aanhouding en dat hij zich niet meewerkend had opgesteld. Een andere wijze om overbrenging naar het bureau te bewerkstelligen, was er in de ogen van de Nationale ombudsman niet. Hiermee had de politie niet gehandeld in strijd met het recht op onaantastbaarheid van het lichaam.

De klacht van verzoeker dat de politieambtenaar zijn hoofd afgewend hield door hem met zijn hand op zijn wang tegen de autoruit te duwen, keurde de Nationale ombudsman evenmin af. Hij merkte op dat het op voorhand iemand van zich afhouden uit vrees voor spugen niet juist is als er hiertoe geen concrete aanleiding bestaat. Echter, gelet op de wederspannige opstelling van verzoeker en het gehele verloop van de escalatie achtte de Nationale ombudsman dit afwerende gebaar in dit geval niet disproportioneel. Er was niet gehandeld in strijd met het recht op onaantastbaarheid van het lichaam. Wel merkte de Nationale ombudsman op dat de politieambtenaar vanuit zijn professionaliteit een meer de-escalerende handelwijze had kunnen kiezen.

Verzoeker klaagde verder nog over het dreigen met meer bekeuringen en het maken van de opmerking "juist omdat je een Turk bent" en "hier is je hokje".

Instantie: Regiopolitie Twente

Klacht:

Na staande te zijn gehouden in verband met verkeersovertreding met scooter zaak laten escaleren: gedreigd verzoeker naast niet dragen van helm ook te bekeuren wegens niet bij zich hebben van verzekeringspapieren en bromfietscertificaat; geweld gebruikt door verzoeker te slaan en tegen de grond te werken; terwijl verzoeker geboeid in politieauto zat zijn hoofd tegen raam gedrukt.

Oordeel:

Niet gegrond

Instantie: Regiopolitie Twente

Klacht:

Opgemerkt dat verzoeker boetes kreeg "juist omdat hij een turk was"; onheus bejegend door op het politiebureau bij het plaatsen in de ophoudruimte tegen verzoeker te zeggen: "hier is je hokje".

Oordeel:

Geen oordeel