2008/126

Rapport

De -schizofrene en meerderjarige - dochter van verzoekers deelt bij aankoop van een pakje sigaretten een klap uit aan de caissière en verlaat de winkel zonder te betalen. Na melding hiervan besluit de politie met vier man sterk (incl machtiging tot binnentreden) naar de woning van verzoekers te gaan om het meisje aan te houden, zulks ivm gewelddadig verleden van enkele ook daar wonende broers. Omdat de voordeur niet open kan, betreden twee dienders de woning via openstaand raam, dit in overleg met klussende broer 1. Vrijwel direct in de woning treffen zij de verdachte aan, die vrijwillig mee wil. Daarop verschijnen broers 2 en 3 die de dienders de deur wijzen. Vervolgens escaleert situatie razendsnel en worden de (inmiddels 3) dienders het huis uit geslagen. Een van de betrokken ambtenaren is langdurig arbeidsongeschikt geraakt. Broers later strafrechtelijk vervolgd.

Klacht 1) Besluit tot aanhouding in de woning zonder uitnodiging aan dochter om aan het bureau te verschijnen.

Klacht 2) Betreden van de woning zonder uitleg waarvoor politie langskwam.

Ad 1) Beslissing om verdachte in de woning aan te houden is correct vanwege relatieve ernst van de door de politie zelf waargenomen verwonding bij het slachtoffer. Beslissing om met 4 man ter plaatse te gaan is eveneens correct gezien eerdere ervaringen van de politie met enkele leden van deze familie. Gezien deze situatie is het echter niet begrijpelijk en niet juist dat broer 1 niet eerst werd gevraagd zijn zuster naar buiten te laten komen. Door direct de woning te betreden via het raam en zich zo te isoleren van de back-up, heeft de politie onvoldoende aandacht besteed aan het voorkomen van de vooraf juist zo gevreesde escalatie.

Ad 2) Mbt informatieverstrekking aan broer 1, verdachte en haar vader, hecht No meer waarde aan de lezing van de politie, dan aan (hier en daar ook innerlijk) tegenstrijdige lezingen van de familieleden.

Evenredigheidsvereiste is geschonden door zonder meer de woning te betreden.

Redelijkheidsvereiste en vereiste van adequate informatieverstrekking zijn niet geschonden.

Instantie: Regiopolitie Groningen

Klacht:

Woning betreden zonder eerst te vragen of verzoeksters dochter naar buiten wilde komen.

Oordeel:

Gegrond

Instantie: Regiopolitie Groningen

Klacht:

Besloten om dochter in woning aan te houden zonder eerst te vragen of zij naar politiebureau wilde komen; met vier politieambtenaren naar woning gegaan; onvoldoende uitleg gegeven over reden van aanhouding.

Oordeel:

Niet gegrond