2008/067

Rapport

Verzoekers maakten bezwaar tegen een beslissing van het CIZ. Dit bezwaarschrift trokken zij uiteindelijk in en (een deel van) hun bezwaren werden verder als klacht behandeld.

Verzoekers klaagden er over dat het CIZ onvoldoende aan de informatieverplichting had voldaan en dat een onderliggend stuk voor de behandeling van het bezwaarschrift was vernietigd.

De Nationale ombudsman overwoog dat het CIZ degenen die bezwaar maken in de gelegenheid moeten stellen om nadere stukken in te dienen en de aanwezige stukken in te zien. Het CIZ moet betrokkenen over die mogelijkheid bij de oproeping voor de hoorzitting informeren. Ook dient het CIZ de stukken die aan een beslissing ten grondslag niet voortijdig te vernietigen en betrokkenen te informeren over de gang van zaken bij klachtbehandeling.

Het CIZ heeft gehandeld in strijd met het beginsel van fair play en het beginsel van actieve en adequate informatieverstrekking.

Instantie: Centrum Indicatiestelling Zorg te Driebergen

Klacht:

Bij voorbereiding van een hoorzitting niet voldaan aan informatieplicht; een stuk dat aan de beslissing ten grondslag lag al voor de behandeling van het bezwaarschrift vernietigd; bij de omzetting van het bezwaarschrift in een klacht geen duidelijke informatie verstrekt.

Oordeel:

Gegrond