2007/221

Rapport

Op 5 april 2006 vond er een aanrijding plaats tussen verzoekster en een derde, B. Hierop kwamen de politieambtenaren L. en V. ter plaatse. Zij maakten ter plaatse een situatieschets op. Uit deze situatieschets bleek volgens verzoekster dat haar geparkeerde auto werd geraakt door B. toen B. in het voor verzoekster gelegen parkeervak reed. Volgens verzoekster klopte deze schets met de werkelijkheid. Toen verzoekster echter na enige tijd bericht van haar verzekeringsmaatschappij ontving, bleek dat de politieambtenaren op het bureau een tweede situatieschets ten behoeve van de registratieset hadden opgemaakt. Uit deze situatieschets bleek volgens verzoekster dat zij met haar auto vanuit een parkeervak de rijbaan opreed waardoor de aanrijding ontstond. Dit was volgens verzoekster niet juist.

Verzoekster klaagt erover dat in de registratieset van een verkeersongeval waarbij zij op 5 april 2006 was betrokken een andere (onjuiste) situatieschets is opgenomen dan de situatieschets die ter plaatse was gemaakt.

De Nationale ombudsman stelt vast dat de twee opgemaakte situatieschetsen op het meest essentiële punt, te weten de toedracht van de aanrijding, van elkaar verschillen. Daarbij acht de Nationale ombudsman het zeer opmerkelijk dat verzoekster in situatieschets 1 met nummer 2 is aangemerkt, en later, in situatieschets 2 met nummer 1. De stelling van politieambtenaar V. dat een ter plaatse opgemaakte situatieschets slechts een kladschets is die in principe alleen voor de politiefunctionarissen is bestemd en als geheugensteuntje dient kan de Nationale ombudsman niet volgen, nu de politie­ambtenaren een kopie/doordruk van de ter plaatse opgemaakte situatieschets zowel aan verzoekster als aan de bestuurder van de andere auto hebben gegeven. Nu er op het punt van de toedracht van de aanrijding een verschil valt waar te nemen tussen de beide situatieschetsen is de Nationale ombudsman van oordeel dat de politie in strijd heeft gehandeld met het beginsel van administratieve nauwkeurigheid.

Het vereiste van administratieve nauwkeurigheid; niet behoorlijk.

De Nationale ombudsman onthoudt zich van een oordeel wat betreft de vraag welke van de twee situatieschetsen de juiste is.

Instantie: Regiopolitie Twente

Klacht:

Twee verschillende situatieschetsen opgemaakt van dezelfde aanrijding.

Oordeel:

Gegrond

Instantie: Regiopolitie Twente

Klacht:

Onjuiste situatieschets opgenomen in registratieset.

Oordeel:

Geen oordeel