2007/145

Rapport

De Arbeidsinspectie (AI) is als toezichthouder op de naleving van de Wet arbeid vreemdelingen (Wav) bevoegd om de op een bedrijf of perceel aangetroffen werknemers te controleren op hun identiteit en nationaliteit.

Verzoeker klaagt erover dat de AI tijdens de controle bij zijn werkgever zonder toestemming digitale foto's heeft gemaakt van de aldaar werkzame personen.

De Nationale ombudsman overwoog dat ingevolge de Wav een werkgever in het bezit dient te zijn van tewerkstellingsvergunningen voor de tewerkgestelde personen. Voor zover het maken van digitale foto's noodzakelijk is om te kunnen vaststellen of er sprake is van overtreding van de Wav merkte de Nationale ombudsman op dat het niet is uit te sluiten dat bij het maken van foto's de op de arbeidsplek aanwezige personen identificeerbaar zullen zijn. Nu de foto's voorts zijn gemaakt met een digitale camera gaat het bovendien om een geautomatiseerde verwerking van gegevens en is mitsdien de Wet bescherming persoonsgegevens van toepassing.

Door bij verzoekers werkgever foto's te hebben genomen tijdens een controle heeft de AI dan ook onnodig en ontoelaatbaar inbreuk gemaakt op de persoonlijke levenssfeer van verzoeker.

Instantie: Arbeidsinspectie

Klacht:

Tijdens controle bij verzoekers werkgever zonder toestemming digitale foto's van aldaar werkzame personen gemaakt.

Oordeel:

Gegrond