2006/322

Rapport

Verzoekster, 81 jaar oud en AOW-gerechtigde, werd gedurende vijf uur verhoord door twee medewerkers van de Sociale Verzekeringsbank, omdat bij de SVB de verdenking was gerezen dat zij opzettelijk niet had gemeld dat zij samenwoonde met een ander. Hierdoor zou zij te veel AOW-uitkering hebben ontvangen.

Zij klaagde erover dat zij ondanks haar hoge leeftijd en haar fysieke toestand vijf uur onafgebroken was verhoord.

De Nationale ombudsman oordeelde dat, hoewel een verhoor van die duur op grond van de wet is toegestaan, dat in het algemeen als te belastend moet worden beschouwd voor iemand van de leeftijd van verzoekster. De duur van het verhoor was daarom te lang en in strijd met het vereiste van een correcte bejegening. Er was onvoldoende rekening gehouden met de hoge leeftijd van verzoekster. De onderzochte gedraging op dit punt was niet behoorlijk.

De SVB werd in overweging gegeven om zolang het beleid is dat personen boven de 75 jaar ook strafrechtelijk worden vervolgd, voor die personen normen te formuleren met betrekking tot de duur van het verhoor.

Overig klachtonderdeel:

- de intimiderende opstelling tijdens het verhoor en het uitmaken van verzoekster voor leugenaar

Instantie: Sociale Verzekeringsbank

Klacht:

Verzoekster vijf uur lang onafgebroken verhoord waarbij geen rekening is gehouden met haar hoge leeftijd en hoge bloeddruk.

Oordeel:

Gegrond

Instantie: Sociale Verzekeringsbank

Klacht:

Intimiderende opstelling jegens verzoekster door met stemverheffing te spreken en haar voor leugenaarster uit te maken.

Oordeel:

Geen oordeel