2006/309

Rapport

Klacht over onvoldoende onderzoek naar de toedracht van een aanrijding door de politie.

Verzoeksters dochter, inzittende van haar auto, klaagde ter plaatse bij de politieambtenaren over pijn in de nek en liet weten dat zij in verband daarmee naar de EHBO zou gaan.

De politie heeft naderhand geen informatie ingewonnen over het letsel van verzoeksters dochter. Hierdoor kon de politie zich geen beeld vormen van het letsel en kon dus geen afgewogen beslissing nemen om af te zien van het opmaken van een proces-verbaal dat is voorgeschreven bij letsel waardoor tijdelijke ziekte of verhindering in de uitoefening van de normale bezigheden ontstaat.

De wijze waarop de aanrijding zich heeft voltrokken (verzoeksters auto werd door een vrachtauto aangereden), de mate van de schade aan verzoeksters auto (haar auto diende met een bergingsauto te worden afgevoerd) en de aard van de klachten van verzoeksters dochter, had de politieambtenaren er ernstig rekening mee moeten laten houden dat het letsel van verzoek­sters dochter aanleiding zou geven een proces-verbaal op te maken.

De politie had om die redenen direct een meer uitgebreid onderzoek naar sporen en de toedracht van de aanrijding moeten instellen. Op de plaats waar de aanrijding plaatsvond een zeer druk bereden weg, bestond namelijk een grote kans dat sporen snel verloren zouden gaan indien onderzoek daarnaar later zou plaatsvinden. Door dit na te laten heeft de politie het vereiste van actieve en adequate informatieverwerving geschonden.

De onderzochte gedraging is op dit punt niet behoorlijk.

Overige klachtonderdelen:

in registratieformulier niet vermelden van getuige, gewonde en van zogenoemde 'Black spot'. Klachtafdoening.

Instantie: Regiopolitie Haaglanden

Klacht:

Wijze van afhandelen aanrijding waarbij verzoekster was betrokken: ter plaatse onvoldoende onderzoek verricht; ontbreken van vermelding van getuige en gewonden in ongevallenregistratieformulier; wijze van klachtafhandeling.

Oordeel:

Gegrond

Instantie: Regiopolitie Haaglanden

Klacht:

Niet in ongevallenregistratieformulier vermeld dat de plaats van aanrijding een 'black spot' betreft.

Oordeel:

Niet gegrond