2006/281

Rapport

Verzoeker, zijn broer en een vriend vernielden een antenne van een auto. Verzoekers broer werd hierop aangehouden door de politie. Verzoeker en zijn vriend waren het hiermee niet eens en verzetten zich tegen de aanhouding door verzoeker. Verzoeker was hierbij onder meer gebeten door een politiehond.

Verzoeker klaagde erover dat de politie disproportioneel geweld tegen hem heeft gebruikt, door hem op de grond te gooien, een politiehond in te zetten en met een gummiknuppel op zijn hoofd te slaan.

De Nationale ombudsman overwoog ten aanzien van het op de grond gooien van verzoeker dat het niet onredelijk was dat een politieambtenaar verzoeker heeft weggeduwd om te beletten dat verzoekers broer uit het politievoertuig kon ontsnappen. De gedraging was op dit punt behoorlijk.

Ten aanzien van de inzet van de hond overwoog de Nationale ombudsman dat er sprake was van een chaotische situatie en dat de politieambtenaar geen minder ingrijpend middel restte om de situatie onder controle te krijgen. Er was geen sprake van schending van verzoekers recht op onaantastbaarheid van zijn lichaam. De gedraging was op dit punt behoorlijk.

Ten aanzien van het gebruik van de wapenstok op het hoofd overwoog de Nationale ombudsman dat de ernst van de situatie niet zodanig was dat deze dit gebruik van geweld met zo groot gevaar voor ernstige verwonding rechtvaardigde. Er was in strijd met het proportionaliteitsvereiste als bedoeld in artikel 8, eerste lid Politiewet gehandeld. De onderzochte gedraging was op dit punt niet behoorlijk.

Voorts klaagde verzoeker erover dat de politie zijn verwonding als gevolg van de hondenbeet niet heeft onderzocht. De Nationale ombudsman overwoog dat een hondenbeet zodanige risico´s met zich meebrengt dat de politieambtenaar de vraag aan de politiearts had moeten voorleggen of directe behandeling noodzakelijk was. Er was gehandeld in strijd met het vereiste van correcte bejegening. De onderzochte gedraging was op dit punt niet behoorlijk.

Overige klachtonderdelen

niet reageren op verzoek om schadevergoeding, gegrond vanwege vereiste van actieve en adequate informatieverstrekking

Instantie: Regiopolitie Zeeland

Klacht:

Verzoeker met wapenstok tegen hoofd geslagen; verzoekers verwonding niet laten onderzoeken door politiearts; bij klachtbehandeling niet gereageerd op verzoekers verzoek om schadevergoeding; verzoek om schadevergoeding afgewezen.

Oordeel:

Gegrond

Instantie: Regiopolitie Zeeland

Klacht:

Verzoeker op de grond gegooid; politiehond ingezet.

Oordeel:

Niet gegrond