2006/211

Rapport

Verzoeker kocht op een openbare verkoping van Domeinen een motorfiets. In de catalogus was uitsluitend vermeld dat het kenteken was afgegeven op 1 juni 1992. Na aankoop bleek op het bijgeleverde kentekenbewijs te staan vermeld dat de motorfiets al in 1992 (in het buitenland) op de openbare weg was toegelaten. Domeinen wees een verzoek van verzoeker om tegemoetkoming in de schade af onder verwijzing naar de gehanteerde Algemene Voorwaarden.

Verzoeker klaagde erover dat Domeinen hem misleidend had geïnformeerd door, in tegenstelling tot de vermelding in de catalogus bij andere kavels, alleen de datum van afgifte van het (Nederlandse) kentekenbewijs te vermelden.

De Nationale ombudsman overwoog dat de vermelding in de catalogus niet in overeenstemming was met het beleid dat Domeinen ter zake hanteert en dat verzoeker daardoor tot een onjuiste conclusie over de leeftijd van de motorfiets had kunnen komen. Weliswaar sloten de Algemene Voorwaarden aansprakelijkheid van Domeinen uit, maar uit een oogpunt van coulance had het voor de hand gelegen dat Domeinen verzoeker toch was tegemoetgekomen in de schade.

De Nationale ombudsman achtte de klacht gegrond wegens schending van het vereiste van actieve en adequate informatieverstrekking.

De Nationale ombudsman deed de aanbeveling te komen tot een tegemoetkoming in de schade van verzoeker.

Instantie: Dienst Domeinen Roerende Zaken

Klacht:

Onjuist geïnformeerd over een motorfiets door in de catalogus voor de openbare verkoop niet de datum van eerste toelating van de motor te vermelden; verzoeker niet tegemoet gekomen in het financiële nadeel dat hij hierdoor ondervonden heeft.

Oordeel:

Gegrond