2006/100

Rapport

De werkgever van verzoekers vroeg de CWI een ontslagvergunning voor hen af te geven. Tijdens die procedure stuurde de CWI het verweer van de werkgever naar verzoekers en gaf daarbij aan dat hun reactie daarop uiterlijk 26 februari 2004 moest zijn ontvangen. Verzoekers stuurden hun dupliekreacties per fax op 26 februari 2004 om respectievelijk 17.31 en 18.39 uur naar de CWI. Op 27 februari 2004 ontvingen zij vervolgens de betrokken ontslagbeschikkingen. Verzoekers dienden daarop een klacht in en stelden daarbij onder meer dat hun dupliek nooit de vereiste aandacht kon hebben gekregen gezien het tijdstip waarop de beschikkingen waren afgegeven. De CWI verklaarde die klacht ongegrond en overwoog daarbij dat de dupliekreacties buiten de gestelde termijn waren binnengekomen omdat ze na kantoortijd (in Nederland was dit, volgens de CWI, na 17.00 uur) waren ontvangen.

Verzoekers klaagden erover dat de CWI het beginsel van hoor en wederhoor had geschonden door de ontslagbeschikking te nemen op de dag waarop verzoekers uiterlijk hadden kunnen reageren op het verweer van de werkgever en zich daardoor niet aan de procedurele bepalingen van het ontslagbesluit had gehouden.

De Nationale ombudsman overwoog allereerst dat beide dupliekreacties tijdig waren ontvangen. Daarbij wees hij er onder meer op dat een dag eindigt om 24.00 uur en dat er in wetgeving van

wordt uitgegaan dat stukken die aantoonbaar voor 24.00 uur van de laatste dag van een gestelde termijn zijn ontvangen, gelden als binnen de termijn ingediend. Verder bleek tijdens het onderzoek dat de CWI de beslissingen op 26 februari 2004 omstreeks 16.15 uur per post had verzonden, op de laatste dag van de dupliektermijn. De dupliekreacties van verzoekers waren dus ten onrechte niet meegewogen in de besluitvorming.

De CWI had daarmee in strijd gehandeld met het vereiste van fair play. Nu verzoekers tijdens de procedure aangaven dat het ontslag bij een zorgvuldige procedure pas een maand later had kunnen ingaan en zij in verband daarmee een schadevergoeding vorderden, deed de Nationale ombudsman de CWI de aanbeveling om een beslissing over de schadevergoeding te nemen.

Overige klachtonderdelen:

gebrekkig motivering ontslagbeschikking

ongegrondverklaring van verzoekers klacht over de procedure en de motivering van de beschikking

Instantie: Centrale organisatie werk en inkomen

Klacht:

In verband met het geven van toestemming tot ontslag verzoekers: beginsel van hoor en wederhoor geschonden en zich daardoor niet aan procedurele bepalingen van het ontslagbesluit gehouden, beslissing gebrekkig gemotiveerd; klacht verzoekers ongegrond verklaard.

Oordeel:

Gegrond