2005/201

Rapport

Verzoeker is woonachtig op het adres X-straat 97-2 te Amsterdam. Het perceel X-straat 97 bestaat uit een benedenwoning, een eerste en tweede etage, alsmede een zolder.

Verzoeker klaagde erover dat de Belastingdienst twee niet voor hem bestemde dwangbevelen ter zake de invordering van belastingschulden van P. in zijn brievenbus had gestopt, ondanks dat de Belastingdienst op de hoogte was van het feit dat P. zich op een fictief adres had ingeschreven.

Volgens de dwangbevelen was P. woonachtig te X-straat 97-3-inwonend te Amsterdam.

De Nationale ombudsman overwoog dat de Belastingdienst in strijd met het vereiste van administratieve nauwkeurigheid had gehandeld door ondanks dat hem reeds eerder was gebleken dat het adres X-straat 97-3 niet bestond en P. derhalve niet op het adres X-straat 97-3-inwonend woonachtig kon zijn, toch nog twee aan P. gerichte dwangbevelen aan het laatstgenoemde adres te richten.

De Nationale ombudsman achtte de onderzochte gedraging op dit punt niet behoorlijk.

Voorts overwoog de Nationale ombudsman dat de (betrokken deurwaarder van de) Belastingdienst tevens in strijd met het vereiste van administratieve nauwkeurigheid had gehandeld door twee dwangbevelen in de brievenbus van verzoeker, wonende te X-straat 97-2 te stoppen, terwijl P. volgens de dwangbevelen woonachtig zou zijn op het adres X-straat 97-3-inwonend.

Op dit punt achtte de Nationale ombudsman de onderzochte gedraging evenmin behoorlijk. (

Instantie: Belastingdienst/Holland Midden/kantoor Hoofddorp

Klacht:

Dwangbevelen ter zake invordering belastingschulden onjuist geadresseerd en onjuist betekend.

Oordeel:

Gegrond