Naar aanleiding van een melding dat iemand in een woning onwel was geworden ging de politie ter plaatse en reanimeerde een vrouw. Zij werd per ambulance naar het ziekenhuis vervoerd waar zij kwam te overlijden. De politie bracht een persbericht uit waarin onder meer staat vermeld wat een mogelijke oorzaak van overlijden zou kunnen zijn.
Verzoeker klaagde er onder meer over dat de politie in het persbericht had vermeld dat "er rekening mee moest worden gehouden dat het overlijden verband zou kunnen houden met het gebruik van XTC".
Tijdens het onderzoek kwam vast te staan dat verzoekers stiefzoon de politie had meegedeeld dat het gebruik van XTC aan de onwelwording vooraf was gegaan. De politie had pillen in beslag genomen. Voorts had de patholoog-anatoom in zijn voorlopige sectiebevindingen het overlijden verklaard als gevolg van ernstige hersenafwijkingen in combinatie met longontsteking. Hij had zich niet uitgelaten over XTC als oorzaak van het overlijden. Het onderzoeksjournaal van de politie gaf aan dat in deze voorlopige sectiebevindingen stond vermeld dat een hersenafwijking in combinatie met een longontsteking als gevolg van coma/XTC-gebruik als doodsoorzaak was aangewezen. De Nationale ombudsman achtte het aannemelijk dat als informatiebron van het persbericht het onderzoeksjournaal, mutaties in het dag- en nachtrapport en de verklaringen van betrokkenen waren gebruikt. Hiermee stond vast dat de informatie uit het voorlopig sectieverslag niet was betrokken bij het opstellen van het persbericht. De politie had daarmee onvoldoende gebruik gemaakt van alle beschikbare informatie.
De Nationale ombudsman was van oordeel dat de politie, ondanks de aanwijzingen voor mogelijk XTC-gebruik, niet in redelijkheid had kunnen overgaan tot het vermelden van de betreffende zinsnede in het persbericht, temeer omdat de politie niet deskundig is op het gebied van vaststellen van oorzaken van overlijden van personen. Ook doet hieraan niet af dat de mededeling over de XTC in niet-absolute bewoordingen was gesteld. Deze suggestie had een onnodig stigmatiserende werking.
De politie heeft met het doen van de mededeling over de XTC in strijd gehandeld met de vereiste nauwkeurigheid. De Nationale ombudsman achtte de onderzochte gedraging op dit punt niet behoorlijk
Overige klachtonderdelen
- het laten uitgaan van het persbericht ondanks verzoek dit niet te doen;
- het persbericht vermelden van de waar de vrouw had gewoond.
Voorts onderzoek uit eigen beweging klachtafhandeling en termijnen.