Problemen bij veiligheidsonderzoeken Defensiemedewerkers met schoonfamilie in Rusland

Brief

De Nationale ombudsman heeft een aantal klachten ontvangen van medewerkers van het ministerie van Defensie die geen verklaring omtrent gedrag (VOG) op het gewenste veiligheidsniveau hebben ontvangen of bij wie een VOG was ingetrokken. Hierbij speelde dat zij een partner hebben met Russische roots en familie woonachtig in Rusland. Zij werden geconfronteerd met een lange behandelingsduur van het veiligheidsonderzoek en een tekortschieten van de communicatie met hen. 

De besluiten waarmee de intrekking/weigering van een VOG aan de betrokken Defensiemedewerkers werd kenbaar gemaakt, kan de ombudsman niet toetsen. Het gaat immers om zaken waartegen een bezwaar- en/of beroepsprocedure kan worden gevoerd of al loopt. Ook het onderwerp 'veiligheidsonderzoek' leent zich niet voor inhoudelijke bemoeienis van de ombudsman. 

Wel vroeg de ombudsman de minister van Defensie aandacht voor de lange behandelingsduur en het tekortschieten van de communicatie. Hierop volgde een gesprek met de Secretaris-Generaal van het ministerie. Deze liet weten dat maatregelen zijn genomen om de voortgang van de behandeling van veiligheidsonderzoeken te bespoedigen en vertragingen in de toekomst te voorkomen. Verder zijn er stappen gezet om de communicatie te verbeteren en de betrokkenen ook proactief te informeren over de voortgang van de behandeling van hun verzoek. De ombudsman is tevreden over deze stappen en blijft dit proces volgen.