Politie Limburg handelt behoorlijk bij afhandeling blikschade

Brief

Een man heeft een botsing gemaakt met een medeweggebruiker en heeft daarbij blikschade opgelopen. De politie raakt erbij betrokken. De man is het niet eens met de situatieschets die de andere bestuurder heeft gemaakt op het Europees schadeformulier. Hij weigert daarom te ondertekenen. De betrokkenen komen er niet uit. Op een gegeven moment begint de agent op het formulier te schrijven. De man krijgt het idee dat de agent namens de man wil tekenen en houdt dit tegen. Hij ondertekent het formulier uiteindelijk zelf met de kanttekening dat hij het niet eens is met de situatieschets. Hij is het niet eens met de gang van zaken en dient een klacht in bij de politie.

In haar reactie stelt de politie dat zij vindt dat de betrokken agent oplossingsgericht heeft gehandeld in deze situatie. Aan de man is uitgelegd dat hij een eigen situatieschets mocht maken op de achterkant van het schadeformulier. Bovendien zou de handtekening alleen gelden voor de naam- en adresgegevens. De man is het niet eens met de politie en besluit contact op te nemen met de Nationale ombudsman.

De Nationale ombudsman heeft aan de politie gevraagd wat er van politieagenten wordt verwacht in een dergelijke situatie. In het geval van blikschade komt de politie meestal niet ter plaatse. Als de politie wel komt, is het haar taak dienstbaar en bemiddelend op te treden. Maar het is niet de bedoeling dat de betrokken agent partij kiest.

Wat betreft de ondertekening verklaart de politie dat er een impasse was ontstaan omdat de betrokkenen er niet uit kwamen. Om de impasse te doorbreken besloot de politieagent het formulier namens zichzelf te ondertekenen met de intentie om erbij te schrijven dat de man het niet eens was met de situatieschets. De agent werd echter onderbroken. De politieagent had niet de bedoeling om in naam van de man het formulier te ondertekenen.

De Nationale ombudsman besluit uiteindelijk dat de politieagent inderdaad oplossingsgericht heeft gehandeld. Er was een impasse ontstaan, en de agent kon ook niet simpelweg weggaan. Het is daarom begrijpelijk dat hij voor de oplossing koos om namens zichzelf te ondertekenen met de uitleg dat de partijen er niet uit konden komen. Het is vervolgens aan de verzekeraars om er met elkaar uit te komen.