CvTE geeft voldoende uitleg over afnemen mondelinge examens en niet publiceren van slagingspercentages

Brief

Een vader van een examenkandidaat klaagt erover dat er op de website van het College voor Toetsen en Examens (CvTE) geen informatie staat over de slagingskansen voor examenkandidaten. Hij vindt dat zijn zoon hierdoor niet goed heeft kunnen beslissen over zijn deelname aan het staatsexamen. Daarnaast is de vader het er niet mee eens dat in 2020 alleen mondelinge examens zijn afgenomen.

De Nationale ombudsman vindt het belangrijk dat het CvTE uitlegt waarom er geen slaginspercentages worden gepubliceerd op de website. Daarnaast vindt hij het belangrijk dat het CvTE duidelijk uitlegt of een examen kan worden aangepast. In dit geval heeft het CvTE daaraan voldaan.

De achtergrond van staatsexamenkandidaten is over het algemeen totaal verschillend van die van reguliere examenkandidaten. Het heeft daarom geen zin om de slagingskansen van beide examenkandidaten met elkaar te vergelijken. Ook is het een besluit van de minister geweest om de staatsexamens in 2020 in mondelinge vorm af te nemen. Het CvTE mocht niet van dit besluit afwijken.

De Nationale ombudsman vindt deze klacht daarom niet terecht.