Belastingsamenwerking Rivierenland geeft terecht geen kwijtschelding aan ondernemer zonder personeel

Brief

Meneer vraagt sinds 2016 om kwijtschelding van lokale belasting. Eind 2020 wijst de Belastingsamenwerking Rivierenland (BSR) alle verzoeken af, omdat meneer geen eenmanszaak heeft en zijn huis overwaarde heeft. Dat is volgens meneer niet juist: hij is directeur-grootaandeelhouder van een bv zonder personeel en zegt dat zijn huis geen overwaarde heeft. Hij vraagt de ombudsman om hulp.

De ombudsman vindt de lokale kwijtscheldingsregels voor ondernemers niet duidelijk. Ook de beslissingen die de BSR aan meneer heeft gestuurd, vind hij niet duidelijk. Daarom vraagt de ombudsman de BSR om uitleg. Ook vraagt de ombudsman waarom het zolang heeft geduurd, voordat de BSR tot deze beslissing kwam. De BSR kon dat niet uitleggen. De BSR geeft toe dat meneer voor een deel van zijn verzoeken té lang op een beslissing heeft moeten wachten. Ook is de BSR het eens met de ombudsman: de tekst van het beleid en van de beslissingen kunnen duidelijker. De BSR wil dat in de toekomst beter doen. Op korte termijn komen duidelijkere regels. Volgens het lokale beleid kan een ondernemer met een saneringsovereenkomst kwijtschelding krijgen. Maar ook een ondernemer van een eenmanszaak. Beide situaties zijn niet op meneer van toepassing. Daarom vindt de ombudsman het afwijzen van kwijtschelding terecht. Daarbij weegt mee dat een deel van de lokale belasting altijd moeten worden betaald. Dat hebben de gemeente en het waterschap zo bepaald voor alle inwoners met een huis. Dat geldt ook voor meneer.

Meneer heeft nog veel meer schulden. Dan kan een schuldenexpert helpen voor een echte oplossing. Zo laat de ombudsman weten. Meneer kan naar zijn gemeente. Die biedt ondernemers hulp bij het oplossen van schulden.

De ombudsman vindt de kwijtscheldingsklacht:

  • over de onduidelijkheid in beleid en beslissing gegrond;
  • over de behandelingsduur deels gegrond;
  • over het afwijzen van de kwijtscheldingsverzoeken ongegrond.