Verzoekster, een dame op leeftijd, is beroofd van haar pinpas waarmee vervolgens zonder haar toestemming € 5.000 van haar rekening is opgenomen. Verzoekster heeft hiervan aangifte gedaan. Verzoekster klaagt erover dat de regionale politie-eenheid Noord Holland niet heeft geprobeerd de dader(s) te achterhalen doordat de politie heeft geweigerd de camerabeelden van het pinnen op te vragen. Deze weigering houdt verband met het feit dat de bank daar kosten voor in rekening wilde brengen.
De Nationale ombudsman is het met de politiechef eens dat de destijds bestaande werkafspraak binnen het politiekorps Zaanstreek Waterland omtrent het opvragen van camerabeelden in strijd was met de geldende wetgeving. Nog los daarvan is de Nationale ombudsman van oordeel dat vanuit maatschappelijk oogpunt niet valt te verklaren waarom in dit geval de werkafspraak is gevolgd. Immers, het gaat hier om een ernstige zaak waarbij een dame op hoge leeftijd in haar eigen woning haar pinpas en pincode wordt ontfutseld, waarvan in het algemeen kan worden gesteld dat dergelijke misdrijven door de maatschappij als zeer ingrijpend en laf wordt ervaren. Het belang van waarheidsvinding zou dan ook in alle redelijkheid moeten prevaleren boven het bedrag van € 150 dat het opvragen van camerabeelden met zich mee brengt.
Redelijkheidsvereiste, niet behoorlijk.
De Nationale ombudsman heeft met instemming ervan kennisgenomen dat de bewuste werkafspraak thans niet meer gebruikt wordt binnen de politie-eenheid Noord Holland.