Bauke* houdt van fietsen. Hij fietst elke dag naar zijn werk. Hij heeft een fijne fiets met zeven versnellingen en trekt er ook in het weekend graag op uit in het mooie Noord-Hollandse land. Op een kwade dag wordt zijn fiets gestolen terwijl hij een boodschap doet. Bauke baalt als een stekker en doet via internet aangifte van diefstal. Hij krijgt keurig een ontvangstbevestiging van de politie
Hij verwacht uiteindelijk niet dat zijn fiets wordt teruggevonden en koopt na drie weken een nieuwe fiets. Drie maanden later krijgt hij een verassend telefoontje van de plaatselijke kringloopwinkel. Zijn fiets blijkt nog dezelfde week dat hij gestolen werd, aangeboden bij de kringloopwinkel. Of Bauke zijn fiets terug wil? Anders verkoopt de kringloopwinkel de fiets. Bauke wil hem graag terug, want hij was aan zijn oude fiets gehecht geraakt.
Diezelfde middag belt hij met de politie. Een politieagent meldt dat er nog niets bekend is over zijn fiets. 'Dat is een vreemd toeval', zegt Bauke, 'zojuist belde de kringloopwinkel dat mijn fiets daar staat.' Waarom licht de politie mij niet eerder in? 'Hm, dat moet volgens mij de kringloopwinkel doen', antwoordt de agent.
De politie in zijn dorp heeft met de kringloopwinkel afspraken gemaakt over fietsen. Als de kringloopwinkel een fiets krijgt aangeboden, nemen de medewerkers direct contact met de politie op om na te gaan of de fiets gestolen is. Maar de politie reageert niet op het mailtje van de kringloopwinkel. Het framenummer is blijkbaar in een verkeerd vakje van het meldingsformulier ingevuld. En, fout op fout: de stagiaire op het politiebureau vult een ander nummer in de politiecomputer in. De computer herkent de fiets daarom niet als gestolen. En de fiets staat ook niet in het fietsdiefstalregister van de RDW. Dus er gebeurt niets. Behalve dat Bauke een nieuwe fiets gekocht heeft.
Na drie maanden vraagt de kringloopwinkel nog een keer aan de politie of de fiets gestolen is. En dan wordt het juiste nummer ingevoerd en de fiets wordt als gestolen herkend. Bauke komt er zo uiteindelijk achter dat zijn fiets binnen drie weken na de diefstal bij de kringloopwinkel terecht was gekomen. Had de politie alles goed in het systeem gezet, dan had hij geen nieuwe fiets hoeven kopen. Bauke wil graag gecompenseerd worden.
Ik leg de klacht voor aan de politiechef van de politie eenheid Noord Holland, die schappelijk reageert. Hij vindt dat Bauke niet de dupe hoeft te zijn van een fout van de politie en geeft Bauke een schadevergoeding. Bauke is erg blij met deze oplossing en fietst weer fluitend door het mooie Hollandse landschap.
* Gefingeerde naam
De persoon op de foto is niet de persoon uit deze column