Studenten teveel bijverdiend in 2008?

Op deze pagina

    Nieuwsbericht

    Op 1 november 2011 heeft staatssecretaris Zijlstra de Tweede Kamer een brief gestuurd over een onderzoek dat hij had laten doen naar de aard en omvang van aantallen studenten die in 2008 de bijverdiengrens zouden hebben overschreden. Hij concludeert dat er geen aanleiding is om de studenten die deze grens hebben overschreden tegemoet te komen.

    Achtergrond

    Het bedrag dat studenten vrij mogen bijverdienen is vanaf 2008 veranderd; dit heeft eerder dit jaar tot media-aandacht geleid. Het gaat dan vooral om de vraag of DUO in 2008 voldoende heeft gedaan om studenten hierover te informeren. De Nationale ombudsman ontving in mei van dit jaar ruim 150 meldingen van studenten die in 2008 teveel hebben bijverdiend naast de beurs die zij van DUO kregen. Daarop heeft hij navraag gedaan bij DUO naar de informatieverstrekking met betrekking tot de per 1 januari 2008 gewijzigde bijverdienregeling.

    De Tweede Kamer behandelde de motie-Klaver/De Rouwe over deze kwestie. En studenten kunnen bezwaar maken tegen de beslissing van DUO. Daarom zag de Nationale ombudsman geen aanleiding om een onderzoek in te stellen. Wel heeft de ombudsman een brief naar de Tweede Kamer gestuurd op donderdag 19 mei 2011, waarin hij zijn zorgen uit. Het is dus niet zo dat de ombudsman vindt dat DUO alle studenten terecht een naheffing heeft opgelegd, zoals in een aantal media is gesuggereerd.

    Let op

    Tegen de beslissing die DUO heeft genomen kunnen studenten bezwaar maken. Dat is de juiste en enige weg om een oordeel te krijgen. Een klachtprocedure bij de Nationale ombudsman is hiervoor niet bedoeld. Vraagt u zich af of het in uw geval zinvol is om een bezwaarprocedure te starten? Informeer dan bij het Juridisch Loket. U kunt het Juridisch Loket bereiken op 0900 - 8020 (10 cent per minuut).