2011/137: Man klaagt over aanhouding als gevolg van de-escalerend gedrag van politie

Rapport

Na op zaterdagavond een voetbalwedstrijd te hebben bezocht en nog wat te hebben gedronken in de stand, ging verzoeker samen met zijn vriend wat eten in een cafetaria. Op het moment dat verzoeker in de cafetaria stond, werd de zaak door twee politieambtenaren gecontroleerd op horecavergunningen. Een bezoeker van de cafetaria maakte hier een opmerking over, waarop deze klant werd aangehouden. Verzoeker en zijn vriend stonden inmiddels buiten de cafetaria toen de aanhouding van de persoon werd afgehandeld. Over wat er toen precies is gebeurd en gezegd lopen de lezingen uiteen. Op een gegeven moment werd de vriend van verzoeker aangehouden. Verzoeker is vervolgens ook aangehouden omdat hij zich met de aanhouding van zijn vriend bemoeide. Omdat verzoeker zich volgens de politieambtenaren verzette bij zijn aanhouding heeft hij twee klappen in zijn gezicht gekregen.

Verzoeker klaagt er over dat de politie niet de-escalerend in zijn richting is opgetreden. Volgens verzoeker was er niets aan de hand en was de sfeer goed. De Nationale ombudsman oordeelde dat hoewel de aanhouding van verzoeker rechtmatig is geweest, de politie in de gegeven situatie had moeten kiezen voor een andere, minder escalerende aanpak.

Allereerst plaatst de Nationale ombudsman een vraagteken bij de keuze om een horecagelegenheid op een drukke zaterdagavond te gaan controleren op de aanwezige vergunning. Door dit te doen is het te verwachten dat er irritatie ontstaat bij de klanten van de cafetaria nu er vertraging ontstond in de afhandeling van de bestellingen. Daarbij is de vermeende overtreding begaan door verzoeker, te weten het niet voldoen aan een vordering weg te gaan, een relatief licht vergrijp. Voorts brengt het doorpakken in een situatie waarbij er veel publiek aanwezig is het risico mee dat het daardoor nog meer uit de hand gaat lopen. Ook in dit geval is de aanhouding van verzoeker niet zonder slag of stoot verlopen. Of dit mede aan het eigen gedrag van verzoeker te wijten is, laat de Nationale ombudsman in het midden. Naar het oordeel van de Nationale ombudsman was het een betere keuze geweest om - al dan niet na het streng toespreken van verzoeker en zijn vriend - niet door te pakken.

Het vereiste van professionaliteit, niet behoorlijk.

Overige klachtonderdelen:

Geweldgebruik bij aanhouding, niet behoorlijk wegens het handelen in strijd met het vereiste van professionaliteit;

Wijze van toe- of aanspreken, behoorlijk.

Instantie: Regiopolitie Brabant Zuid-Oost

Klacht:

verzoeker aangehouden en buitenproportioneel geweld gebruikt

Oordeel:

Gegrond

Instantie: Regiopolitie Brabant Zuid-Oost

Klacht:

wijze van toe- of aanspreken van verzoeker

Oordeel:

Niet gegrond