Eind 2008 stuurde de gemeente verzoeker, de heer B. de brief over de decembertoelage. De brief zat in een envelop met daarop het gemeentelogo en de tekst "Alstublieft, 50 euro voor u!". Ondanks dat de adressering correct was, is de brief verkeerd bezorgd. Volgens de heer B. was hij in de buurt daardoor bekend geworden als een armoedzaaier.
Verzoeker klaagde erover dat de gemeente hem een brief had gestuurd, waarvan op de envelop een tekst was vermeld, "Alstublieft, 50 euro voor u!".
De gemeente had gekozen voor een tekst op de buitenzijde van de envelop, omdat de ervaring leerde dat veel mensen een brief van de gemeente niet open maken. De Nationale ombudsman wilde dit aannemen en had oog voor het belang van de actie. Echter, uit de tekst op de envelop kon een derde afleiden dat de heer B. een laag inkomen had. De heer B. ervoer dit terecht als een schending van zijn privacy. Dat andere inwoners dit misschien niet zo ervoer, deed hier niet aan af. Een envelop van de gemeente zonder opschrift dat iets zei over de inhoud, zou misschien niet door iedereen worden opengemaakt, maar daar had de gemeente geen nadeel van. In dit geval de heer B. overigens ook niet, aangezien hij tot de categorie behoorde, waarvan zowel het inkomen als het bankrekeningnummer bij de gemeente bekend was. De eerbiediging van de persoonlijke levenssfeer van de heer B. prevaleerde hier dan ook.
Het is een vereiste van behoorlijk overheidsoptreden dat grondrechten worden gerespecteerd. Het recht op eerbiediging van de persoonlijke levenssfeer is neergelegd in verdragen en de Grondwet.
De onderzochte gedraging is niet behoorlijk.