
Wat ga je allemaal doen?
We zoeken een strategisch adviseur met aantoonbare kennis van en werkervaring op het gebied van kinderrechten en jeugdzorg. Je bent bekend met de uitdagingen in het jeugddomein. Die zijn fors. Op dit moment is niet voor ieder kind dat jeugdzorg nodig heeft, de juiste hulp beschikbaar, toegankelijk, passend of van voldoende kwaliteit. Als strategisch adviseur op de portefeuille kinderrechten en jeugdzorg vervul je een belangrijke rol in het adviseren van de ombudsmannen hierover. Je werkt in een team van strategisch adviseurs voor de Nationale ombudsman, Kinderombudsman en Veteranenombudsman.
Vanuit jouw portefeuille werk je veel voor de Kinderombudsman. De Kinderombudsman ziet erop toe dat de kinderrechten uit het Internationaal verdrag voor de Rechten van het Kind en andere verdragen in Nederland worden nageleefd. Zo bouwen we aan een samenleving waarin het welzijn en de ontwikkeling van alle kinderen in Nederland een gedeelde verantwoordelijkheid is van ons allemaal. Wij geven kracht en invloed aan de stem van kinderen en dragen zo bij aan het toekomstperspectief van elk kind in Nederland.
In de praktijk doen we dat door gevraagd en ongevraagd advies te geven over kinderrechtenissues onder andere in beleid, wetgeving of de wijze waarop deze wordt uitgevoerd. Daarnaast behandelen we klachten, geven we voorlichting en doen we onderzoek. Zo doen we ieder twee jaar een groot onderzoek naar wat er speelt in de levens van kinderen en jongeren in Nederland. We betrekken kinderen en jongeren bij onze activiteiten, om zo de problematiek vanuit hun mening, belangen en belevingswereld zichtbaar te maken.
We verwachten van de strategisch adviseur dat deze goed weet wat er op het gebied van kinderrechten en jeugdzorg speelt. Je bent op de hoogte van de relevante ontwikkelingen bij de overheid, in de politiek en bij maatschappelijke organisaties.
Daarnaast verwachten we dat je je netwerk binnen de organisatie snel hebt opgebouwd zodat je goed bent aangesloten op de behandeling van klachten door je collega's bij de organisatie. De klachten die bij ons binnenkomen zijn immers vaak relevante signalen.
Wij vragen dat je ervaring hebt met het analyseren en duiden van signalen en dat je deze om kunt zetten in adviezen en strategieën voor de organisatie en de Kinderombudsman in het bijzonder. Je brengt een relevant netwerk mee en weet als geen ander hoe de omgeving het best benaderd en beïnvloed kan worden. Jij geeft vanuit de organisatie vorm aan de dialoog met in- en externe stakeholders. Je draagt als strategisch adviseur verantwoordelijkheid voor het proces en de kwaliteit van de informatievoorziening over de omgeving en werkt daarbij nauw samen met de andere strategisch adviseurs ende collega's die zich bezighouden met onderzoek, communicatie en klachtbehandeling.
Samen met je collega strategisch adviseurs draag je bij aan de meerjarenstrategie van de organisatie. Daarnaast adviseer je over de agenda van de ombudsmannen, bereidt je politiek-bestuurlijke overleggen en optredens van de ombudsmannen voor en schrijf wetgevings- en/of beleidsadviezen.
Wat heb je hiervoor nodig?
Als Strategisch adviseur
- Je hebt aantoonbaar ervaring met strategische advisering binnen een politiek-bestuurlijk complexe omgeving;
- Je hebt kennis van kinderrechten en aantoonbare ervaring in het jeugddomein/jeugdzorg;
- Je brengt een netwerk binnen het jeugddomein mee;
- Je hebt een goed strategisch inzicht en overzicht, handelt proactief, en je hebt een uitstekende antenne voor ontwikkelingen in de samenleving.
- Je bent daadkrachtig, doortastend en stressbestendig. Je kunt goed relativeren en je kunt omgaan met tegengestelde belangen, crises en tijdsdruk;
- Je bent in staat je snel in te werken en dossiers eigen te maken.
- Je kunt je goed uitdrukken, zowel mondeling als schriftelijk.
Functie-eisen
- WO werk- en denkniveau.
- Aantoonbare kennis van kinderrechten en werkervaring op het gebied van jeugdzorg
- Ervaring met het opbouwen en onderhouden van (nieuwe) netwerken.
- Ervaring met strategisch adviseren en het bepalen van succesvolle beïnvloedingsstrategieën.
- In staat te schakelen tussen strategisch en operationeel niveau (met andere woorden, niet alleen een denker maar ook een doener).
- Een teamspeler die zorgt dat collega's op de hoogte zijn van relevante ontwikkelingen op de verschillende terreinen van de portefeuille.
Dit bieden wij jou
- Salaris
- €5.213 €7.748 (bruto) Schaal 13
- Uren per week
- 32-36
- Dienstverband
- Bepaalde tijd met uitzicht op vast
Overige arbeidsvoorwaarden
- Wij bieden jou een prettige (hybride) werkomgeving met goede faciliteiten in hartje Den Haag (vlakbij CS).
- Naast jouw vaste salaris ontvang je ook een individueel keuzebudget (IKB). Dit IKB bestaat uit geld (16,5% van je bruto jaarsalaris) en tijd. Met het IKB maak jij zelf keuzes die bij jou passen. Je stelt hiermee een deel van je arbeidsvoorwaarden zelf samen. Kies er bijvoorbeeld voor om een deel van je maandinkomen te laten uitbetalen op een moment dat het jou goed uitkomt. Of zet jouw IKB budget in voor extra verlof. Of besteed het aan een 'fiscaalvriendelijke doel'. Bijvoorbeeld voor een bijdrage aan een sportabonnement of voor die nieuwe fiets voor jouw woon-werk verkeer.
- De Rijksoverheid vindt persoonlijke groei en loopbaanontwikkeling belangrijk. Je krijgt hiervoor bij Nationale ombudsman veel mogelijkheden. Daarnaast krijg je goede secundaire arbeidsvoorwaarden. Denk onder andere aan verschillende studiefaciliteiten, bedrijfsfitness, volledige vergoeding van je ov-reiskosten woon-werkverkeer en gedeeltelijk betaald ouderschapsverlof.
Uitleg over jouw functiegroep Coördinerend specialistisch adviseur
Kom je werken voor de overheid? Dan is jouw functie ingedeeld in een "functiegroep" in het "Functiegebouw Rijk". In het functiegebouw Rijk zijn vaste eigenschappen van functies in standaard omschrijvingen opgenomen. Het Functiegebouw Rijk helpt je als medewerkers om samen met je leidinggevende duidelijke resultaat- en ontwikkelafspraken te maken. Bijvoorbeeld tijdens je functioneringsgesprek. Ook krijg je inzicht in je loopbaanmogelijkheden binnen de Rijksoverheid.
Lees meer over jouw functiegroep op Functiegebouw Rijksoverheid
Waar kom je te werken?
De directie Strategie en Onderzoek bestaat uit twee afdelingen. Bij de afdeling Onderzoek werken zo'n 25 professionals van projectleiders, (senior) onderzoekers tot projectsecretarissen. Deze afdeling wordt geleid door twee afdelingshoofden. Bij de afdeling Strategie werken 12 strategisch adviseurs onder leiding van een hoofd Strategie. De Ombudsagenda is leidend voor de activiteiten van de directie. De activiteiten van de directie dragen in belangrijke mate bij aan de positionering en zichtbaarheid van de ombudsmannen in de buitenwereld.
Je werkt bij afdeling Strategie, onder de directe leiding van de manager Strategie
De afdeling Strategie
De afdeling Strategie is een dynamisch team van strategisch adviseurs, die allen focus hebben op één en soms meerdere domeinen. Bij de afdeling is ook een aantal coördinerende taken belegd, zoals de coördinatie van de contacten met lokale overheden en ombudsorganisaties, met Caribisch Nederland, en de Internationale werkzaamheden voor de ombudsmannen.
De afdeling Strategie adviseert de Nationale ombudsman, de Kinderombudsman en de Veteranenombudsman over signalen van binnen en buiten de organisatie en de mogelijke vervolgacties. Die acties kunnen heel divers zijn, zoals het doen van onderzoek, het plannen van bestuurlijke overleggen of samen met de afdeling communicatie een reactie in de media voorbereiden. Met de verbetering van de positie van burgers, kinderen en veteranen als belangrijk doel.
Kom jij ons team versterken? We gaan graag met jou in gesprek!
Bijzonderheden
- Ben jij een 'verplichte VWNW-kandidaat'? Stuur dan altijd een kopie van jouw aanwijzingsbrief mee met de sollicitatie.
- Misschien lezen wij jouw openbare informatie op LinkedIn. Zo krijgen wij een nog beter (of aanvullend) beeld van jouw ervaring, kennis en competenties.
- Tip: Bewaar deze tekst als je wilt solliciteren. Na de sluitingsdatum is deze vacaturetekst online niet meer te lezen.
- Het uitvragen van referenties kan onderdeel zijn van de sollicitatieprocedure.
- De gesprekken vinden plaats op 16 mei (eerste gespreksronde) en 21 mei (tweede gespreksronde).
Belangstelling?
Ben jij geïnteresseerd in deze functie? Solliciteer dan uiterlijk donderdag 6 maart door het insturen van jouw CV en motivatie.
Stel gerust je vraag
Lees op deze pagina meer over onze sollicitatieprocedure. Heb je nog vragen? We helpen je graag verder. Neem contact op met:
Solliciteren?
Wij zijn graag een diverse en inclusieve organisatie. Werken in divers samengestelde teams maakt ons effectiever, innovatiever en het werk leuker. Wij nodigen iedereen uit om te solliciteren.
Solliciteren doe je via de site Werken voor Nederland. Via de onderstaande knop "Solliciteren" verlaat je onze Werken bij site en ga je direct naar het sollicitatieformulier van deze vacature.