De Kinderombudsman wil weten wat er speelt in de levens van kinderen en jongeren in Nederland. Iedere twee jaar doen we daar onderzoek naar. In 2024 brachten we het rapport "Als je het ons vraagt 2024" uit.
2.729 kinderen (8-12 jaar) en jongeren (13-18 jaar) vertelden hoe het met ze gaat en welk cijfer ze hun leven geven. We vroegen ook naar hun online wereld. Over het algemeen geven kinderen en jongeren hun leven een voldoende. Wel vinden ze hun leven online minder leuk dan offline. Maar er zijn ook verschillen. Zo zijn jongeren minder tevreden over hun leven dan kinderen. Vooral meisjes van 13-18 jaar zijn een stuk minder gelukkig dan jongens van dezelfde leeftijd of jongere kinderen. Zowel online als offline. Kinderen en jongeren die zich niet als jongen of meisje identificeren zijn het minst tevreden over hun offline leven, maar juist positiever over hun online leven.
De Kinderombudsman roept de overheid op om beleid en wetgeving af te stemmen op gender- en leeftijdsverschillen. Zodat er meer aandacht komt voor de verschillende behoeftes van jongens, meisjes en hen die zich anders identificeren. Ouders kunnen meer interesse tonen in de online wereld van hun kinderen en zelf het goede voorbeeld geven.
Aan onderwijsinstellingen, jeugdgezondheidszorg en jeugdhulporganisaties vraagt de Kinderombudsman om met kinderen en jongeren te praten over hun online leven. En ook om in gesprek te gaan met ouders over hun rol als opvoeder in het online leven van hun kinderen.