Gemeente onduidelijk in uitleg waarom mevrouw gedeeltelijke kwijtschelding kreeg

Brief

Een gemeente gaf een mevrouw gedeeltelijke kwijtschelding van de gemeentebelasting 2021. Volgens de gemeente had de mevrouw genoeg geld op haar bankrekening om een (groot) deel van de belasting te betalen.

De mevrouw  vond dat de gemeente haar kwijtschelding moest geven van het hele bedrag van de belasting. Zij wees er op dat vanuit haar uitkering (de Participatiewet) ruimte bestaat voor spaargeld voor mogelijke financiële tegenvallers. Daar was ook sprake van geweest. Haar wasmachine ging kapot en zij moest een nieuwe kopen. Bijzondere bijstand is er niet meer voor dat soort dingen. Verder stond er minder geld op haar rekening dan de gemeente zei.

De Nationale ombudsman vond het terecht dat de mevrouw slechts gedeeltelijke kwijtschelding kreeg. Op dat punt is de klacht niet gegrond.

Voor het spaargeld geldt dat de gemeente kijkt naar de kwijtscheldingsregels. Die zijn niet hetzelfde als de regels voor de uitkering  waar de mevrouw op doelde.

De gemeente heeft uitgerekend hoeveel spaargeld mevrouw mocht hebben volgens de kwijtscheldingsregels. Het spaargeld van haar zat daar boven. Van het bedrag dat erboven zat, kon zij een (groot) deel van de belasting betalen. Dat de mevrouw een nieuwe wasmachine moest kopen, was geen bijzondere omstandigheid die dat anders maakt. Tegenvallers als een kapotte wasmachine zijn vervelend, maar iedereen krijgt daarmee te maken. En het bedrag dat de mevrouw volgens de kwijtscheldingsregels mocht hebben aan spaargeld, is bedoeld om dat soort tegenvallers op te vangen.

Verder stuurde de gemeente de ombudsman informatie waaruit bleek dat het bedrag op de bankrekening, waar de gemeente van uitging, klopte.

Omdat de uitleg die aan mevrouw was gegeven niet helemaal duidelijk was vond de Nationale ombudsman op dat punt de klacht gegrond. Zo had de gemeente over deze zaak om advies gevraagd aan een deskundige organisatie. Maar de gemeente had niet de hele uitleg van de organisatie in de beslissing over kwijtschelding gezet. Het was beter geweest als de gemeente dat wel gedaan had. De Nationale ombudsman vroeg de gemeente beter daarop te letten.