De afhandeling van de toeslagenaffaire en de gaswinning in Groningen. De stikstof-, huizen- en klimaatcrisis. En de historisch hoge inflatie. Kan de politiek deze problemen nog oplossen? De helft van de Nederlanders denkt van niet. Zij is het vertrouwen in de overheid kwijt, meldt het Sociaal Cultureel Planbureau. Wij vroegen aan mensen in Tiel hoe het staat met hun vertrouwen in de overheid.
We hebben de juiste dag uitgekozen om naar Tiel te komen: het jaarlijkse Fruitcorso is in volle gang! Tussen de festiviteiten vinden we zorgmedewerkers Patricia en Jo-Anne. Zij houden als EHBO-ers een oogje in het zeil. Gelukkig kunnen ze een moment vrijmaken om iets te zeggen over hun vertrouwen in de overheid.
Patricia (46) en Jo-Anne (20), werken in de zorg
Jo-Anne: “Zal ik als eerste gaan? Ik denk dat ik minder te zeggen heb dan Patricia, haha. Van dat politieke wereldje heb ik weinig verstand. Ik sluit me er een beetje van af. Want ik begrijp het niet en ik zie het nut er niet van in. Maar ik vertrouw de politici wel. Zij hebben er voor doorgeleerd. Dus wie ben ik dan om te zeggen dat ze het anders of beter moeten doen? We maken ons in Nederland gewoon te druk over van alles. Ik blijf liever optimistisch.”
Patricia: “Ja, ik sta daar toch wat anders in. Ik werk op de intensive care voor kinderen. En als ik mijn werk zou doen in het tempo van de landelijke politiek, zou iedereen op mijn afdeling doodgaan. Het gaat allemaal zo ontzettend langzaam! Ik vind het goed dat ze over dingen nadenken, maar ze moeten ook beslissingen nemen.
Kijk naar de gaswinning in Groningen, de toeslagenaffaire, of de huisvesting voor studenten. Er wordt keer op keer vergaderd, maar er verandert niks. Zelf heb ik het van dichtbij gezien tijdens de coronacrisis. Alles kwam veel te langzaam van de grond.”
“Ik vind het bijzonder dat we wéér dezelfde mensen in het kabinet hebben.” - Patricia
“En als er dan een knoop werd doorgehakt, was het niet goed uitgedacht. Wij kregen bijvoorbeeld een hele lading beademingsapparaten in ons ziekenhuis, maar we hadden niet genoeg mensen om al die apparaten te bedienen. Daar hadden ze niet aan gedacht.
Ik vind het dan ook bijzonder dat we wéér dezelfde mensen in het kabinet hebben. Als ik het op mijn werk zo erg zou verpesten, was ik meteen ontslagen. Maar al die politici worden gewoon weer herkozen. Er zijn kennelijk nog genoeg Nederlanders die wél vertrouwen hebben in deze regering.”
Patricia en Jo-Anne moeten weer aan het werk. Wij lopen verder langs de kleurrijke wagens van het Fruitcorso. Daar spreken we Peter. Ook hij heeft weinig vertrouwen in de overheid.
Peter (42), arbeidsongeschikt
“Ik heb het gevoel dat er een spelletje gespeeld wordt. Politici zijn meer bezig met hun eigen carrière dan met zorgen voor ons land. De Tweede Kamer is een springplank voor een mooi plekje als burgemeester of bij een groot bedrijf. Dus veel politici leggen hun hart niet meer in hun werk.
Mijn vertrouwen in de overheid is nog lager geworden tijdens de coronacrisis. De politieke keuzes hebben toen voor veel ellende gezorgd. Denk aan de suïcidale gedachten die jongeren kregen tijdens de lockdowns. Ik vind het onbegrijpelijk dat de VVD na dat alles nog steeds de grootste partij van het land is.”
Na ons gesprek met Peter lopen we de winkelstraat in. Daar komen we Marga tegen.
Marga (72), gepensioneerd
“Ik heb heel weinig vertrouwen in de overheid. En dat wordt steeds minder. Er worden geen beslissingen genomen. Alles wordt vooruitgeschoven. Of er wordt een duur onderzoeksbureau ingeschakeld om de boel uit te zoeken. Dan duurt het weer een half jaar voordat er een knoop wordt doorgehakt. Als dat al gebeurt.
Ik ben bang dat de landelijke politiek te weinig inhoudelijke kennis heeft. Ze weten niet waar ze het over hebben. Daarom zijn ze bang om de verkeerde keuzes te maken. Dus maken ze maar helemaal geen keuzes meer.”
Lokaal gaat het beter
“Bij de overheid hier in Tiel merk je daar een stuk minder van. De mensen in de gemeenteraad weten wat hier speelt. En ze hebben een goed overzicht van wat er wel en niet nodig is in de gemeente. Dus als er gebouwd moet worden, dan wordt er gebouwd. Dat soort beslissingen worden hier sneller genomen dan in Den Haag.”
Hulp van de Nationale ombudsman
“Ik weet dat de Nationale ombudsman kan helpen als je problemen hebt met de overheid. Maar mijn lage vertrouwen komt niet door persoonlijke problemen met de overheid. Het komt door alle verhalen die je in het nieuws hoort. De grote problemen die er spelen, zoals het huizentekort.
Het zou mooi zijn als de Nationale ombudsman daar ook bij kan helpen. Dan kan het vertrouwen in de overheid misschien een beetje hersteld worden. Maar ik ben bang dat die problemen te groot zijn voor één man en zijn team.”
Terug bij het Fruitcorso komen we Bert tegen. Hij blijkt de ontwerper te zijn van de winnende wagen in de jeugdcategorie. Tussen de felicitaties door vertelt hij ons meer over zijn vertrouwen in de overheid.
Bert (48), calculator bij een bouwbedrijf
“In mijn omgeving hoor ik steeds meer mensen zeggen dat stemmen geen zin heeft. Zij voelen zich in de steek gelaten door de overheid en keren zich dus af van de politiek. Dat zie je terug in de lage opkomst bij lokale verkiezingen.”
“De landelijke politiek weet niet wat er speelt op het platteland.” - Bert
“Ik zit zelf in de gemeenteraad van een gemeente hier in de buurt. Wij doen ons best om mensen te helpen. Bijvoorbeeld met voldoende woningen, of met een betaalbare gasrekening. Hopelijk krijgen ze dan weer een beetje vertrouwen in de overheid. Maar wij moeten ook veel plannen van Den Haag uitvoeren. Zonder dat we daar voldoende budget voor krijgen. Dan blijft er niet genoeg geld over om onze lokale problemen op te lossen.
De landelijke politiek weet niet wat er speelt op het platteland. De Nationale ombudsman zou daarbij kunnen helpen. Gebruik de signalen van de plattelandsgemeenten en probeer daarmee extra druk te zetten op de overheid. Dan kunnen lokale problemen opgelost worden en kunnen we het vertrouwen weer terugwinnen.”
De Nationale ombudsman komt naar Gelderland
Van maandag 10 tot en met donderdag 13 oktober zijn Nationale ombudsman Reinier van Zutphen en zijn team in de provincie Gelderland. Vanuit de pop-up keuken vertelt het team van de ombudsman je graag wat zij voor u kunnen betekenen. Iedereen is deze dagen van harte welkom tussen 12:00 en 14:00 uur. Voor meer informatie over het werk van de ombudsman, om een vraag te stellen of een probleem met de overheid voor te leggen. Dan kijken we meteen hoe we u op weg kunnen helpen. Kom dus vooral bij ons langs!
Programma:
- Maandag 10 oktober: Harderwijk (Plein bij Luttekepoortstraat/Vuldersbrink)
- Dinsdag 11 oktober: Winterswijk (Markt)
- Woensdag 12 oktober: Arnhem (Kruising Broerenstraat/Koningstraat)
- Donderdag 13 oktober: Tiel (Kruising Plein/Varkensmarkt)
Weten wat de Nationale ombudsman voor u kan betekenen?
Heeft u een probleem met de overheid en komt u er samen niet uit? Neem dan contact op met de Nationale ombudsman. Wij onderzoeken of we u kunnen helpen en wat er misgaat. Bel ons gratis op 0800 – 3355 555. Een online klacht indienen kan ook. Wij staan voor u klaar.