Afwijzing aankoop strook groen was redelijk

Brief

Een echtpaar wil graag hun tuin uitbreiden. Naast hun woning ligt een groenstrook van de gemeente. Het echtpaar vraagt de gemeente of zij deze groenstrook kunnen kopen. Hun verzoek eindigt in teleurstelling. Al snel krijgen ze een bericht van de gemeente dat aankoop niet mogelijk is. De gemeente wil graag de open inrichting van de wijk bewaren. En zij wonen in een nieuwbouwwijk. De gemeente wil daarom niet te snel besluiten of zij het groen willen verkopen.

De gemeente blijft bij haar standpunt. Het echtpaar kan zich hier niet in vinden. Hij dient zelfs een WOB-verzoek in. Een WOB-verzoek is een verzoek om informatie van de overheid openbaar te maken. Voor hen is het duidelijk: De gemeente noemt redenen die niet passen in haar eigen beleid.

De ombudsman is in gesprek gegaan met de gemeente. Uit het onderzoek blijkt dat de afwijzing inderdaad voortkomt uit het beleid van de gemeente. Daarmee heeft de gemeente een redelijke belangenafweging gemaakt. Wel is de ombudsman van mening dat het goed was geweest als de gemeente een persoonlijk gesprek had gehad met het echtpaar. Zo had gemakkelijker duidelijkheid kunnen komen over de vraag of de afwijzingsgronden van de gemeente al dan niet voortkwamen uit vastgesteld beleid.