Provincie hoeft eerder behandelde klacht niet opnieuw te behandelen

Brief

Een echtpaar vindt dat de provincie te weinig doet aan geluidsoverlast van een motorcircuit in de buurt van hun huis. Hierover dienen zij een klacht in bij de provincie. De klacht bestaat uit verschillende punten.

De provincie laat weten dat het eerder al heeft gereageerd op een aantal punten uit de klacht van het echtpaar. De provincie vindt daarom dat het deze punten niet opnieuw hoeft te behandelen. Het echtpaar vindt het niet terecht dat de provincie hierover zelf beslist en deze punten van de klacht niet doorstuurt naar de klachtencommissie. Graag had het echtpaar verdere uitleg willen geven over deze punten op een hoorzitting.

Volgens de wet hoeft de provincie een klacht niet te behandelen als er eerder al klachtbehandeling is geweest over hetzelfde onderwerp. Ook hoeft de provincie volgens de wet een klacht niet te behandelen als er nog een procedure in bezwaar of beroep kan worden gevoerd. De Nationale ombudsman kan het oordeel van de provincie over de klacht van het echtpaar daarom begrijpen. De provincie komt daarmee ook niet meer toe aan een procedure bij de klachtencommissie met een hoorzitting.

De ombudsman vindt dat de provincie het echtpaar goed heeft uitgelegd hoe en waarom het op deze manier is omgegaan met de klacht. Als het echtpaar het oneens is met hoe de provincie wet- en regelgeving toepast, dan staan daarvoor procedures in bezwaar en beroep open.