Bezoek van Omgevingsdienst Regio Nijmegen

Brief

Een man klaagt erover dat een handhavingsmedewerker aangaf dat hij bepaalde wanneer een terreinbezoek zou plaatsvinden. Verder klaagt hij erover dat bij het bezoek politie aanwezig was. Tot slot klaagt hij over de wijze waarop de medewerker in rapportages zich over hem heeft uitgelaten.

De ombudsman volgt het standpunt van de Omgevingsdienst Regio Nijmegen (ODRN) dat er geen sprake hoeft te zijn van een gelijkwaardige relatie tussen de medewerker en de man. Een handhavingsmedewerker mag namelijk zonder dit van tevoren aan te kondigen plaatsen betreden. Als hij een controle zou moeten aankondigen, dan zou de controle niet effectief kunnen zijn. Er hoeft in zo'n situatie daarom geen sprake te zijn van een gelijkwaardige relatie.

Ook volgt de ombudsman de uitleg van de ODRN dat de politie standaard aanwezig is bij controles. Er was namelijk sprake van een projectmatige aanpak van criminaliteit op het bedrijventerrein. In de onderzochte situatie was weliswaar geen sprake van een controle, maar van een gesprek. Maar ook een gesprek kan voor de politie van belang zijn om bij aanwezig te zijn. Wel vindt de ombudsman het belangrijk dat, als de politie meegaat op gesprek, de ODRN dit voorafgaand aan het gesprek uitlegt. Volgens de ombudsman is dat in dit geval ook gebeurd.

Tot slot was het beter geweest dat de medewerker neutralere bewoordingen had gebruikt in zijn rapporten over de man en zijn bedrijf. De medewerker heeft inmiddels erkend dat hij daarin is tekort geschoten en dat hij van de zaak heeft geleerd.