Een mevrouw dient een klacht in bij de Nationale ombudsman omdat zij de gemeentelijke heffingen niet kan betalen. Mevrouw heeft de gemeente Leeuwarden gevraagd om kwijtschelding te verlenen. Dat zou betekenen dat zij de aanslag niet hoeft te betalen. De gemeente Leeuwarden wilde dat niet, omdat mevrouw voldoende geld heeft.
De Nationale ombudsman heeft naar het standpunt van de gemeente Leeuwarden gekeken en is het daarmee eens. In de regels voor kwijtschelding staat dat er een bepaald bedrag is dat iemand op zijn bankrekening mag hebben. Dit bedrag wordt niet meegerekend als een kwijtscheldingsverzoek wordt beoordeeld. Maar als het bedrag hoger is dan het toegestane bedrag, dan wordt verwacht dat iemand van dat geld de heffingen betaalt. Mevrouw had meer geld op haar rekening staan dan toegestaan, waardoor er van haar werd verwacht dat zij dit gebruikt om de gemeentelijke heffingen te betalen. Dat het een pensioenuitkering van haar overleden partner was maakt dat helaas niet anders, want dit is geen uitzondering.
De vrouw kan de gemeente Leeuwarden voor nu vragen om afspraken te maken voor het betalen van de gemeentelijke heffingen. Dit betekent dat zij elke maand een bepaald bedrag betaalt. Als het banksaldo in de toekomst minder is, dan kan de gemeente Leeuwarden opnieuw kijken naar de situatie op dat moment. Mogelijk is dan kwijtschelding wel mogelijk.