Dat moet een heel stuk langer!

Op deze pagina

    Column
    Vrouw leest krant in de tuin

    Antoinette (niet de echte naam) heeft op verschillende plekken gewerkt en enkele kleine pensioenen opgebouwd. In 2017 koopt een pensioenfonds haar pensioen af. Dat betekent dat Antoinette het geld van de pensioenen in een keer krijgt. Hierdoor zijn haar inkomsten dat jaar ineens een stuk hoger dan normaal. Gevolg: Antoinette moet de zorg- en huurtoeslag van 2017 terugbetalen. Want hoeveel toeslag je krijgt, hangt immers af van je jaarinkomsten. Antoinette gaat ervan uit dat er niets meer aan te doen is. Ze houdt hierdoor heel weinig over van haar pensioenafkoop. Een domper. Maar dat kan blijkbaar niet anders. Of wel?...

    'Bijzonder inkomen'

    Begin 2019 leest Antoinette onze column in deze krant. Daarin het verhaal van Frits (niet de echte naam). Die zit in hetzelfde schuitje als zij. Ook hij moest zijn huurtoeslag terugbetalen omdat zijn pensioen verplicht afgekocht werd. Hij hoort van ons dat er een regeling is voor 'bijzonder inkomen' zoals bij pensioenafkoop. Je kunt de Belastingdienst vragen zo'n klein pensioenbedrag niet bij je inkomen te tellen. Die regeling geldt alleen voor huurtoeslag. En wil je er gebruik van maken? Dan moet je die aanvraag heel snel doen: binnen 6 weken vanaf de datum dat je de brief krijgt waarin staat dat je huurtoeslag moet terugbetalen. Frits is twee weken te laat…

    Te kort

    Antoinette leest dat wij meer klachten krijgen van mensen zoals Frits. Die horen pas over de regeling als die 6 weken al voorbij zijn. En wij vinden 6 weken veel te kort! In de afgelopen jaren hebben wij de minister daarom verschillende keren gevraagd van die 6 weken, 5 jaar te maken. Maar helaas was het nog niet zo ver toen Antoinette besloot ons begin 2019 te schrijven.

    Aanvraagtermijn verlengd

    Maar de aanhouder wint! De Belastingdienst heeft dit voorjaar de aanvraagtermijn verlengd naar 5 jaar (gerekend vanaf het jaar waarover je de huurtoeslag gekregen hebt). Dus: Was je in de afgelopen jaren te laat met je 'verzoek bijzondere situatie' aan de Belastingdienst? Of heb je helemaal geen verzoek gedaan? Dan kan je dit nu alsnog doen over de afgelopen vijf jaar, dus 2015 tot en met 2019. Maar let op: Een verzoek over toeslagjaar 2015 moet je vóór 1 januari 2021 doen. Vanaf 1 januari 2021 kan dat over de huurtoeslagjaren vanaf 2016 (dus niet meer over 2015). Goed nieuws dus voor Frits, Antoinette en al die anderen in eenzelfde situatie.

    BelastingTelefoon

    Meer informatie over het 'verzoek bijzondere situaties' staat op belastingdienst.nl of bel de BelastingTelefoon 0800-0543 (gratis).

    De vrouw op de foto is niet de persoon uit de column.

    Deze column is verschenen in De Telegraaf van 28 november 2020.