Arent* toert op zijn motor door het Drentse landschap. Dit doet hij al 22 jaar. Een heerlijke manier om zijn hoofd leeg te maken. Arent rijdt langs een stel akkers als het helemaal mis gaat. Door een lang spoor van natte modder midden op het asfalt raakt hij in een slip. Hij verliest controle en botst tegen een boom. Nog diezelfde dag behandelt het ziekenhuis Arents verwondingen: drie gebroken ruggenwervels, gebroken ribben en gekneusde organen. Hij wordt nooit meer de oude. Arent raakt blijvend arbeidsongeschikt.
Arent wil de verantwoordelijke voor de modder op de weg aansprakelijk stellen voor het ongeluk. Er stond geen waarschuwingsbord dat aangaf dat het er lag. En bij wegen langs akkers is dat wel gebruikelijk. Er is echter een probleem. De politie heeft geen proces-verbaal opgesteld van het ongeluk. Wel heeft de politie aantekeningen gemaakt voor eigen gebruik. Arent wil echter een proces-verbaal omdat dit hem kan helpen als hij iemand aansprakelijk wil stellen. In een proces verbaal moet de politie de feiten en omstandigheden goed omschrijven en zo officieel vaststellen wat er gebeurd is.
Zijn zus en hijzelf hebben daarom meerdere keren om een proces-verbaal gevraagd. Maar de politie weigert. Waarom? In dit geval is er maar één persoon, Arent, bij het ongeval betrokken. In die situatie kan de politie er volgens de regels voor kiezen geen proces-verbaal op te maken. Hiervoor kiest de politie in Arents geval. De politie zegt dat hij het modderspoor had kunnen mijden. Hij reed namelijk al langer over het modderspoor op de weg. En rem je op modder, zoals Arent deed, dan bestaat slipgevaar. Dit had hij als ervaren motorrijder moeten weten.
Arent is het hier niet mee eens. Er stonden geen waarschuwingsborden op de weg. Mogelijk heeft de beheerder van de weg dus een steek laten vallen. De gevolgen voor hem zijn enorm. Hij vraagt ons naar zijn zaak te kijken. Eén van mijn medewerkers doet dit. Alleen Arent was bij het ongeluk betrokken en de politie kan er dan inderdaad voor kiezen geen proces-verbaal op te maken.
We kunnen die keuze begrijpen als het slachtoffer geheel herstelt van zijn verwondingen. Maar als iemand, zoals Arent, langdurig moet herstellen of blijvend letsel aan het ongeluk overhoudt, dan vinden we dat de politie een proces-verbaal moet opmaken. Het belang dat het slachtoffer heeft bij een proces-verbaal weegt dan zwaarder. En spant het slachtoffer een zaak aan, dan is het uiteindelijk toch aan de rechter om te oordelen wie aansprakelijk is voor het ongeluk.
*gefingeerde naam