2014/077 Uitnodiging vertrekgesprek DTenV leidt tot paniek bij vreemdelingen

Rapport

De Dienst Terugkeer en Vertrek (DT&V) regisseert het daadwerkelijke vertrek van vreemdelingen die geen recht hebben op verblijf in Nederland. In dat kader voert de DT&V gesprekken met een vreemdeling waarin wordt gesproken over de stappen die ondernomen kunnen worden om het vertrek uit Nederland te realiseren.

Verzoekster klaagde erover dat drie van haar cliënten door de DT&V waren uitgenodigd voor een gesprek, terwijl deze op dat moment rechtmatig verblijf in Nederland hadden.

De Nationale ombudsman overwoog dat als een aanvraag voor een verblijfsvergunning is afgewezen en hiertegen bezwaar of beroep aanhangig is, het voeren van een vertrekgesprek met de betrokken vreemdeling op grond van de wet is toegestaan. Dit betekent volgens de Nationale ombudsman echter niet dat de DT&V ook daadwerkelijk in alle gevallen gebruik zou moeten en mogen maken van deze mogelijkheid. De Nationale ombudsman is van oordeel dat de DT&V niet automatisch iedere vreemdeling die een afwijzende beslissing heeft ontvangen, zou moeten uitnodigen voor een vertrekgesprek. In bepaalde gevallen dient er maatwerk te worden geleverd door de DT&V.

De Nationale ombudsman kwam tot de conclusie dat de DT&V ten aanzien van twee cliënten het vereiste van maatwerk had geschonden door deze cliënten uit te nodigen voor een vertrekgesprek. Daarnaast overwoog de Nationale ombudsman dat uit de uitnodigingsbrieven niet bleek waar de cliënten precies voor werden uitgenodigd en met welk doel. Ook stond hierin niet vermeld dat zij niet verplicht waren om te komen. Verder kwam uit de uitnodigingen niet naar voren dat de DT&V op de hoogte was van het feit dat deze cliënten rechtmatig in Nederland verbleven. Gezien het voorgaande gaf de Nationale ombudsman de staatssecretaris van Veiligheid en Justitie in overweging om de tekst van de uitnodigingsbrieven aan te passen.

Instantie: Dienst Terugkeer en Vertrek

Klacht:

drie van verzoeksters (werkzaam als advocaat) cliënten zijn uitgenodigd voor een gesprek, terwijl deze op dat moment rechtmatig verblijf in Nederland hadden

Oordeel:

Gegrond