Verzoeker diende in 15 mei 2001 een asielaanvraag in en overlegde daarbij achtenvijftig documenten en bescheiden ter vaststelling van zijn identiteit en ten behoeve van controle van zijn vluchtrelaas. De vreemdelingendienst heeft van slechts enkele documenten een bewijs van inname opgesteld. Na veelvuldige verzoeken om teruggave van alle door verzoeker overgelegde documenten en bescheiden ontving de gemachtigde in 19 januari 2005 het paspoort van gemachtigde. Uiteindelijke, na een interventie door de Nationale ombudsman ontving de gemachtigde eind maart 2005 ook ongeveer de helft van de overgelegde stukken.
In het IND-dossier van verzoeker bevinden zich kopieën van alle overgelegde documenten en stukken. Ook blijkt uit het dossier dat de IND in het bezit is geweest van de originele nog ontbrekende documenten en stukken. Nader onderzoek leverde geen resultaat op.
Verzoeker klaagt erover dat de Immigratie- en Naturalisatiedienst hem slechts een deel heeft teruggegeven van de documenten en bescheiden die hij in het kader van zijn asielaanvraag in mei 2001 had overgelegd aan de vreemdelingendienst van het regionale politiekorps Groningen te Ter Apel.
De minister van Vreemdelingenzaken en Integratie liet in reactie op de klacht weten dat niet meer kan worden nagegaan of de overige nog ontbrekende documenten na fotokopiering aan verzoeker zijn teruggegeven, dan wel dat zij zijn ingenomen en bij de vreemdelingendienst of bij de IND zijn zoekgeraakt. De minister achtte de klacht gegrond en bood excuses aan voor de gang van zaken.
Het zoekraken is in strijd met het vereiste van administratieve nauwkeurigheid.
De onderzochte gedraging is niet behoorlijk.
Individuele Aanbeveling;
De Nationale ombudsman geeft de minister voor Vreemdelingenzaken en Integratie in overweging om in overleg te treden met de gemachtigde over een passende oplossing voor het financiële nadeel dat verzoeker heeft ondervonden als direct gevolg van het zoekraken van zijn documenten.