2008/242

Rapport

De RDW voerde in 2007 een volledige controle uit van alle kentekenregistraties. Daarbij werd bekeken of voor een geregistreerd kenteken ook een geldige APK beschikbaar was. Ook werd gecontroleerd of er een geldige verzekering voor het voertuig was. Als dat niet het geval was, werden de gegevens aan het openbaar ministerie doorgegeven en werd de overtreding beboet.

Een flink aantal mensen ontving hierbij een boete, nadat zij ongeveer tien jaar niets hadden gehoord. In vele gevallen was er sprake van een kentekenregistratie die niet meer klopte: de auto was gesloopt of geëxporteerd. De kentekenregistratie werd dan beëindigd, maar de opgelegde boete bleef in stand.

Verzoeker had zijn auto in 1995 geëxporteerd. Nadat hij in 2007 een boetebeslissing ontving, schreef hij de RDW dat de kentekenregistratie van dit voertuig niet op orde was. Hij had de uitvoerdocumenten in 1995 op juiste wijze laten registreren en daarna ook al in 2001 met de RDW over de kentekenregistratie gecorrespondeerd. De RDW verklaarde vervolgens het kentekenbewijs per 19 oktober 2007 ongeldig. De RDW liet verzoeker weten dat hij tot die datum als kentekenhouder geregistreerd stond en dus tot die datum ook aansprakelijk bleef voor het nakomen van de keuringsplicht.

Verzoeker klaagde erover dat de RDW in 2007 aan het OM heeft doorgegeven dat hij als kentekenhouder geregistreerd stond van een auto waarvoor hij niet over een geldige APK beschikte, terwijl hij de auto al in 1995 had geëxporteerd en ervan uit ging dat hij niet meer als kentekenhouder geregistreerd stond.

De Nationale ombudsman stelde voorop dat uit de wet blijkt dat diegene die als kentekenhouder geregistreerd staat in overtreding is als voor het voertuig met dat kenteken geen geldige APK aanwezig is. Als het echter gaat om een registervergelijking van registraties die al vele jaren geleden had plaatsgevonden en de laatste geldigheid van de APK al vele jaren is verlopen, acht de Nationale ombudsman het niet juist om de betrokkene niet eerst in de gelegenheid te stellen om aan te geven of de registratie nog juist is of dat er andere redenen zijn waarom er geen geldige APK beschikbaar is.

De Nationale ombudsman achtte de gedraging in strijd met het redelijkheidsvereiste.

De Nationale ombudsman heeft er met instemming kennis van genomen dat de RDW er voor verzoeker en anderen in vergelijkbare situaties alsnog heeft gezorgd voor correctiesverzoeken voor boetebeslissingen.

Instantie: Dienst Wegverkeer

Klacht:

Aan het openbaar ministerie gegevens doorgegeven waaruit bleek dat verzoeker niet over een geldige APK beschikte voor een voertuig waarvan het kenteken op zijn naam geregistreerd stond.

Oordeel:

Gegrond