Verzoeker volgde via zelfstudie de opleiding tot ondernemer in het beroepsgoederenvervoer bij de Stichting Examenbureau voor het Beroepsvervoer (hierna: SEB). Op 21 september 2007 meldde hij zich aan voor het examen Voertuigmanagement op 9 oktober 2007 en betaalde het verschuldigde examengeld van € 65,- direct. Op 25 september kwam verzoeker erachter dat het examen Wegvervoer goederen dat hij reeds had gehaald, ook het onderdeel Voertuigmanagement omvatte. De modules waren samengevoegd, maar werden nog wel los aangeboden als examenonderdeel. Hij verzocht vervolgens om restitutie van het examengeld.
Verzoeker klaagde erover dat de SEB zijn verzoek om restitutie van het examengeld voor de module Voertuigmanagement had afgewezen.
De Nationale ombudsman was van mening dat de SEB de benodigde informatie over de wijziging in de modules niet op een juiste en voldoende wijze ter beschikking had gesteld van haar kandidaten. Gelet op de discretionaire bevoegdheid van de SEB tot het verlenen van restitutie en het feit dat de gebrekkige informatieverstrekking door de SEB bij verzoeker tot verwarring had geleid, had het in de rede gelegen dat de SEB in dit geval tot restitutie had besloten. De beslissing van de SEB om het verzoek om restitutie af te wijzen, is dan ook genomen in strijd met het redelijkheidsvereiste.
De Nationale ombudsman geeft de SEB in overweging om haar standpunt ten aanzien van de restitutie te heroverwegen.