2009/075

Rapport

Verzoekers zijn al langer verwikkeld in een vervelende buurtsituatie. Tussen verzoekers en de politie was de afspraak gemaakt dat de politie direct zou komen wanneer verzoekers daarom zouden vragen i.v.m. overlast van de buren. Wanneer op een dag de buurman het huis van verzoekers binnenstormt en verzoekster hem wegduwt, bellen beide partijen de politie. De politie hoort eerst de buurman aan, en gaat dan naar verzoekers.

Zij klagen er over dat ambtenaren van het betrokken politiekorps hun - na hun melding van een conflictsituatie met hun buurman - bij hen thuis niet de gelegenheid hebben gegeven hun kant van het verhaal te vertellen en dat een van de betrokken ambtenaren een sigaret uit de hand van verzoekster heeft getrokken en haar op de grond heeft gegooid. Voorts klagen zij er over dat er bij de aanhouding van verzoekster gebruik is gemaakt van handboeien, dat zij is overgebracht naar het bureau en dat er assistentie van een tweede politievoertuig is ingeroepen.

De Nationale ombudsman is tot de conclusie gekomen dat de keus voor het aanhouden en over­brengen van verzoekster naar het bureau onevenredig bezwarend is geweest. Het had in de rede gelegen verzoekster uit te nodigen dan wel te ontbieden voor een gesprek op het bureau. Op deze punten is de klacht gegrond wegens strijd met het evenredigheidsvereiste. De Nationale ombudsman heeft zich van een oordeel onthouden op het punt van het gestelde gebruik van geweld bij de aanhouding omdat van de uiteenlopende lezingen op dit punt de een niet aannemelijker is dan de ander. Op het punt van het gebruik van handboeien is de Nationale ombudsman gebleken dat er geen feiten of omstandigheden - als bedoeld in de Ambtsinstructie - waren die het aanleggen van boeien bij verzoekster zouden kunnen rechtvaardigen. De klacht is gegrond wegens strijd met het grondrecht van onaantastbaarheid van het lichaam. Omdat de korpsbeheerder in zijn reactie heeft laten weten dat het aanleggen van boeien in een situatie als de onderhavige tot de normale procedure behoort, heeft de Nationale ombudsman aanleiding gezien tot een aanbeveling.

De Nationale ombudsman heeft de korpsbeheerder in overweging gegeven ervoor zorg te dragen dat binnen zijn korps bekendheid wordt gegeven aan de limitatieve voorwaarden voor het boeien van verdachten.

Instantie: Regiopolitie Kennemerland

Klacht:

Geen gelegenheid geboden om thuis verzoekers kant van het verhaal te vertellen; overgebracht naar het politiebureau; assistentie van een tweede politievoertuig gevraagd; bij aanhouding gebruik gemaakt van handboeien.

Oordeel:

Gegrond

Instantie: Regiopolitie Kennemerland

Klacht:

Sigaret uit hand getrokken en verzoekster vanaf de bank op de grond gegooid.

Oordeel:

Geen oordeel