Verzoeker ontving een bijstandsuitkering. Als gevolg van het niet (tijdig) en/of volledig leveren van door de gemeente gevraagde gegevens werd verzoekers uitkering opgeschort, ingetrokken en teruggevorderd. Dat leidde tot een uitvoerige correspondentie over en weer bestaande uit brieven, bezwaar- en beroepschriften en klaagschriften.
Naar aanleiding van een beroepschrift deelde de rechtbank verzoeker mee dat zijn zaak was geselecteerd voor mediation. Verzoeker liet de weten dat hij daarin was geïnteresseerd. Later berichtte rechtbank hem dat was gebleken dat de gemeente niet aan mediation wilde meewerken.
Verzoeker klaagde over de processuele houding van de gemeente, waaronder het niet ingaan op de uitnodiging van de rechtbank om tijdens een beroepsprocedure deel te nemen aan mediation.
De van toepassing zijnde regeling was een complexe regeling waarbij een uitkeringsgerechtigde veel (financiële) gegevens diende te verstrekken. Daarbij ontstond echter al snel misverstand en/of onbegrip over het al dan niet (tijdig) en volledig leveren van de gevraagde gegevens. Mediation had mogelijk kunnen bijdragen aan duidelijkheid en begrip voor elkaars belangen.
Niet alleen verzoeker, maar ook de gemeente was op een aantal punten in de schriftelijke communicatie tekort geschoten. Gelet op feit dat een tijdig ingediend bezwaarschrift mogelijk had geleid tot een positieve heroverweging van de zijde van de gemeente, was een mediation kansrijk geweest en zou voor verzoeker grote financiële (positieve) gevolgen hebben.
Het al dan niet ingaan op een verzoek om mediation diende los te worden gezien van de vraag of een genomen besluit rechtmatig was geweest of niet. De motivering van de gemeente dat zij nu eenmaal was gehouden aan de uitspraak van de rechter ging hier in zo verre niet op, nu de gemeente er zelf voor had gezorgd dat de uitspraak was afgegeven door niet deel te nemen aan mediation. Tot slot was het zo dat, als na mediation geen overeenstemming kon worden bereikt, de mediator de zaak zou terugverwijzen naar de rechter, waarna deze uitspraak zou doen over de beroepschriften. De gemeente zou zich procedureel dus niet hebben benadeeld, als zij had ingestemd met het voorstel tot mediation.
Het redelijkheidsvereiste houdt in dat bestuursorganen de in het geding zijnde belangen tegen elkaar afwegen en dat de uitkomst hiervan niet onredelijk is.
De Nationale ombudsman gaf de gemeente in overweging een mediationgesprek met verzoeker te arrangeren.