Verzoeker is oud medewerker van de Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (AIVD). Volgens verzoeker had de AIVD tijdens zijn dienstverband bij de AIVD ten onrechte gebruik gemaakt van bijzondere bevoegdheden jegens hem. Een door hem hierover bij de AIVD ingediende klacht werd ongegrond verklaard.
Verzoeker klaagde er onder meer over dat de AIVD hem geen inzage heeft gegeven in de resultaten van het naar aanleiding van zijn klacht door de Commissie van Toezicht op de Inlichtingen- en Veiligheidsdiensten (CTIVD) ingesteld onderzoek. Verzoeker is van mening dat er, gelet op het feit dat hij een oud werknemer is van de AIVD, geen belemmeringen waren hem van deze bevindingen in kennis te stellen.
De Nationale ombudsman overweegt dat in beginsel een ieder die een klacht over een bestuursorgaan indient inzage moet kunnen hebben in de stukken die hebben geleid tot het oordeel van de klacht. Dit beginsel lijdt uitzondering indien er belangen zijn die zwaarder wegen dan het individuele belang van de klager bij inzage in de stukken.
De Nationale ombudsman is het met de minister eens dat het algemeen belang in dit geval in de weg stond aan het verlenen van inzage aan verzoeker. Immers, door het geven van inzage in de stukken van de CTIVD zou de minister inzage geven in onder meer de operationele werkwijze en de bronnen van de AIVD. Dit kan de nationale veiligheid schaden. Door het derubriceren van de stukken zoals door verzoeker voorgesteld, het onleesbaar maken van de functieafkortingen en namen, vindt weliswaar bronbescherming plaats, maar wordt nog steeds inzage verkregen in de operationele werkwijze van de AIVD. Dat verzoeker een oud medewerker is van de AIVD doet hier niet aan af. Immers als zodanig heeft hij geen functionele rol in het onderzoek die kennisneming van de stukken rechtvaardigde (need to know-principe).
De Nationale ombudsman oordeelde dat de AIVD in redelijkheid heeft besloten om verzoeker geen inzage in de betreffende stukken te verlenen. De Nationale ombudsman achtte de onderzochte gedraging behoorlijk.
- het gebruik maken van bijzondere bevoegdheden