De ombudsman wil weten hoe de Belastingdienst ondernemers die te veel dwangbevelkosten hebben betaald gaat benaderen en compenseren. Dat schrijft de Nationale ombudsman, Reinier van Zutphen, in reactie op een brief van staatssecretaris Vijlbrief van Financiën. Ook stelt hij enkele aanvullende vragen over de informatieverstrekking door de Belastingdienst.
Plan van aanpak
De ombudsman is blij met de reactie, maar een punt van aandacht blijft hoe de Belastingdienst de te veel betaalde dwangbevelkosten gaat terugbetalen of verrekenen. De staatssecretaris kondigde aan met een plan van aanpak te komen.
Vragen over informatieverstrekking
Ook heeft de ombudsman in het kader van zijn in december jl. heropende onderzoek nog een aantal aanvullende vragen over de informatieverstrekking door de Belastingdienst. Zo wil hij weten hoe het kan dat volgens de Belastingdienst begin augustus 2018 uit een intern signaal bleek dat de dwangbevelkosten in een deel van de gevallen niet waren verlaagd, terwijl de ombudsman de dienst daar al in april 2018 op attendeerde toen hij zijn onderzoek opende.
Daarnaast vraagt de ombudsman om een reactie op een artikel uit NRC van 2 maart. Daarin staat dat de Belastingdienst de vragen van de ombudsman in conceptversies wel eerlijk beantwoordde, maar dat er is 'gesleuteld' aan het bewuste antwoord. De ombudsman wil weten of de Belastingdienst antwoorden inderdaad heeft aangepast op een manier die niet overeenkomt met de daadwerkelijke gang van zaken.
Wegens de huidige coronacrisis heeft de ombudsman er begrip voor dat de reactie langer op zich kan laten wachten dan gebruikelijk.