Veteranen moeten te lang wachten op schadevergoeding

Doe het dan ook

Op deze pagina

    Column

    Clarence (niet de echte naam) is een veteraan en heeft een Posttraumatische Stressstoornis (PTSS). Hij vroeg in 2018 een schadevergoeding aan bij het ministerie van defensie. Daar hebben veteranen recht op als zij na een uitzending psychisch of lichamelijk letsel opliepen en daardoor niet meer (volledig) kunnen werken. 

    Man zit thuis op de bank achter een raam

    Vijf jaar later loopt de aanvraag van Clarence nog steeds. Zijn advocaat en Defensie hebben contact over zijn zaak, maar het verloopt allemaal erg traag. In al die tijd is er veel in zijn leven veranderd. Zo is hij gescheiden van zijn vrouw en woont hij nu samen met zijn kinderen in een appartement. Clarence wil het hele traject afsluiten en gewoon verder met zijn leven. 

    Ronald

    Hetzelfde geldt voor Ronald (niet de echte naam). Na zijn uitzending naar Afghanistan kreeg hij PTSS. Zijn aanvraag verloopt moeizaam en duurt al jaren. Hij wil de procedure op een snelle en nette manier afsluiten, maar dat lukt niet. Steeds opnieuw moet hij nieuwe stukken bij Defensie of zijn advocaat aanleveren. Hij heeft het gevoel dat hij steeds opnieuw moet bewijzen waar zijn klachten vandaan komen. Dat vreet aan hem.

    Dit levert stress op 

    Als Veteranenombudsman deed ik in 2021 onderzoek naar deze aanvraagprocedure. Toen bleek al dat Defensie veel te lang doet over deze procedure. Dat leverde veel stress op voor veteranen, terwijl zij het vaak al moeilijk hebben. Daarom riep ik Defensie toen op om de procedure te verkorten. 

    Te weinig veranderd

    Hoewel Defensie verbetering beloofde, veranderde er te weinig. De afgelopen jaren ontving ik tientallen klachten als die van Clarence en Jim. Ik sprak met veteranen en hun families en zag de grote invloed die deze procedure op hen kan hebben. Sommige veteranen moeten acht jaar wachten op de uitkomst op hun aanvraag. Tijdens dat aanvraagproces krijgen ze vaak weinig informatie over de afhandeling of de stand van zaken. Daardoor weten ze niet waar ze aan toe zijn. En dat levert weer veel stress op. Voor veteranen met PTSS kan die onzekerheid en stress extra zwaar zijn.

    Tijd voor actie

    Deze schadevergoeding moet een veteraan zekerheid en rust bieden. Maar vaak gebeurt precies het tegenovergestelde. Dat kan niet de bedoeling zijn. Veteranen hebben zich niet voor niets ingezet voor vrede en recht. Zij verdienen de erkenning, waardering en allerbeste zorg. Het is hoog tijd dat het ministerie van Defensie en de advocaten van veteranen hun verantwoordelijkheid nemen. Samen moeten zij dit proces korter en duidelijker maken.  Iedereen weet wat er moet gebeuren. Ik zou zeggen: doe het dan ook. 

    Deze column is ook verschenen in De Telegraaf van 15 februari 2025.

    De persoon op de foto is niet de persoon uit de tekst.