Rijexamen voor een 93-jarige?

Op deze pagina

    Column
    Foto van een oudere man op de bank

    De vader van Silvia*, Piet* is 93 jaar. Hij rijdt nog steeds auto, maar op een dag gaat het mis. Hij rijdt tegen de vangrail langs de weg aan en de politie moet er zelfs bij komen. Gelukkig zijn er geen gewonden. Voor de politie is het eenzijdig ongeluk wel aanleiding om Piets rijbewijs in te nemen.  

    Van het CBR krijgt hij een brief waarin ze hem vertellen dat hij niet meer mag autorijden voordat hij een medisch onderzoek heeft laten doen. Het CBR wil zeker weten of Piet nog wel de weg op kan. De kosten van het onderzoek, 384 euro, vooraf te betalen, komen voor zijn rekening.

    Omdat hij al 93 jaar is, besluit Piet samen met zijn familie dat hij zijn rijbewijs dan maar zelf inlevert. Dat was namelijk ook een optie die het CBR hem gaf. Hij hoeft dan de 384 euro niet te betalen. Zo gezegd, zo gedaan, Silvia, die door Piet gemachtigd is om zijn zaken af te handelen, levert het rijbewijs bij de gemeente in en ontvangt netjes een ontvangstbevestiging. Eind goed, al goed. Tenminste, dat zou je denken!

    Maar Piet blijft brieven van het CBR ontvangen, met de dwingende uitnodiging om zijn lichamelijke en geestelijke gesteldheid voor de rijvaardigheid te laten onderzoeken met een test. En dat terwijl Silvia het bewijs van inlevering notabene al aan het CBR heeft gestuurd. Silvia vraagt de gemeente om uitleg. Die geeft toe een vinkje vergeten zijn te zetten waardoor het CBR geen melding heeft gekregen over het inleveren. De gemeente zegt ook toe de eventuele kosten voor Piet te willen betalen. Maar helaas, de brieven van het CBR blijven komen. Ze snappen er niks van, en betalen toch maar de 384 euro, want ze willen niet in de problemen komen en straks een incassobedrijf achter zich aan krijgen!

    Silvia belt ons, ze is inmiddels behoorlijk boos. Hoe kunnen de gemeente en het CBR  zo met een 93 jarige omgaan?  Onze medewerker Tessa snapt meteen dat het al best een stap is om je rijbewijs in te leveren, maar dan ook nog stapels brieven blijven krijgen, dat is natuurlijk niet de bedoeling. Tessa vraagt het CBR om een snelle oplossing. Hierdoor vindt het CBR uiteindelijk toch dat Silvia voldoende bewijs heeft geleverd dat het rijbewijs ingeleverd is. Ze storten de 384 euro terug. Silvia laat Tessa weten blij te zijn er nu een streep onder te kunnen zetten. En ik ben blij met het CBR dat snel actie onderneemt zodat Piet voortaan zonder zorgen weer de weg op kan, als passagier!

    *gefingeerde namen
    De persoon op de foto is niet de persoon uit deze column


    Deze column is eerder geplaatst in de Telegraaf van zaterdag 11 augustus jl.