Onterecht verdacht

Op deze pagina

    Column
    Foto van een man die wordt gearresteerd

    Het is zaterdagavond. Zoals hij wel vaker doet, drinkt Maikel* een biertje met zijn vrienden. Na sluitingstijd staan ze nog wat te kletsen voor hun stamkroeg. Vanuit het niets staan er een aantal politieagenten voor hun neus. Met getrokken pistool arresteren ze Maikel en zijn vrienden. De politie verdenkt hen betrokken te zijn bij een schietpartij waarbij een man overleden is. De jongens weten niet wat hun overkomt. Zo eindigt een leuke avond in een nachtmerrie.

    De agenten stoppen Maikel en zijn vrienden in een cel. Ze mogen niet praten met elkaar of de buitenwereld. De politie onderzoekt de omstandigheden rondom de schietpartij. Het blijkt te gaan om een zogenaamde ripdeal waarbij het dodelijke slachtoffer van plan was cocaïne en vals geld te kopen. Hij was echter niet van plan hiervoor te betalen en de afspraak liep uit op de schietpartij.

    Na drie dagen alleen in de cel, verhoort de politie Maikel. Na hun onderzoek laat de politie hem weten dat ze hem onterecht verdacht hebben. Maikel is opgelucht en erg blij dat hij weer naar huis mag. De hele situatie heeft een grote indruk op hem gemaakt. Het duurt dan ook wel even voordat hij zijn normale leven weer kan oppakken en fatsoenlijk kan slapen.

    Tevergeefs wacht Maikel op de officiële mededeling van het Openbaar Ministerie (OM) dat hij geen verdachte meer is in deze zaak. Dit heet een sepotbeslissing. Met hulp van een advocaat probeert Maikel deze sepotbeslissing alsnog te krijgen van het OM. Het is voor hem belangrijk dat hij deze beslissing krijgt. Hij wil een officiële bevestiging dat het OM hem niet meer ziet als een verdachte. Ondanks herhaaldelijke pogingen wil het maar niet lukken. Maikel dient daarom via de website een klacht in bij de Nationale ombudsman.

    Medewerker Amine gaat met de klacht van Maikel aan de slag. Hij neemt contact op met het OM en vraagt hen hoe het kan dat Maikel zijn sepotbeslissing nog steeds niet heeft ontvangen. Zijn telefoontje heeft een positief effect. Maikel krijgt alsnog de officiële brief met de sepotbeslissing van de officier van justitie waar hij al een tijd op wacht.

    Onterecht aangemerkt worden als verdachte van een misdrijf heeft een grote impact op je leven. Het is daarom belangrijk voor alle betrokkenen dat de overheid doortastend optreedt. In het geval van Maikel had het OM hem eerder de sepotbeslissing kunnen sturen. We zijn blij dat het OM er alsnog voor heeft gezorgd dat Maikel ook officieel niet meer wordt aangemerkt als verdachte in deze zaak.  

    *gefingeerde naam
    De persoon op de foto is niet de persoon uit deze column


    Deze column is eerder geplaatst in de Telegraaf van zaterdag 12 mei jl.