Gaten met gaten vullen

Op deze pagina

    Column
    Vrouw aan de telefoon

    Quinta* heeft een laag inkomen. Van de Belastingdienst/Toeslagen krijgt zij daarom toeslagen voor huur en zorg. Dit geld helpt Quinta en haar zesjarige dochtertje rond te komen. Eerder kreeg Quinta ook een toeslag voor Kinderopvang. Maar in 2007 blijkbaar te veel. En dat moet ze nu terug betalen.

    Ze krijgt hierover een brief van de Belastingdienst. Daarin staat dat de Belastingdienst de te veel ontvangen Kinderopvangtoeslag gaat inhouden op haar lopende huur- en zorgtoeslag (totaal circa € 365 per maand) . Twee dagen later betaalt de Belastingdienst deze toeslagen voor het eerst niet meer uit. Een groot probleem voor Quinta, die gelijk een aantal rekeningen niet meer kan betalen. Ze belt met de Belastingdienst en vraagt de beslagvrije voet op haar situatie toe te passen. De beslagvrije voet is het deel van het inkomen dat iemand minimaal nodig heeft voor levensonderhoud en waarop geen geld ingehouden mag worden.

    De Belastingdienst gaat aan de slag. Hij rekent uit welk bedrag hij mag inhouden op Quinta's toeslagen, rekening houdend met de beslagvrije voet. De Belastingdienst geeft zichzelf daar zes weken voor. Erg lang voor Quinta, die op hete kolen zit omdat ze financieel lang niet meer rond komt. Maar  na tien weken is er eindelijk nieuws, wel positief gelukkig: de Belastingdienst gaat haar huur- en zorgtoeslag weer volledig uitbetalen. En het geld dat hij eerder te veel ingehouden heeft op Quinta's toeslagen krijgt zij ook terug. Binnen vijf weken.

    Maar na vijf weken gebeurt er niets. Ze krijgt geen geld terug en de Belastingdienst maakt weer  de huur- en zorgtoeslag niet over. Quinta is ten einde raad. Telefoontjes naar de Belastingdienst helpen niet en de weken zonder toeslag verstrijken. Met het beetje geld dat ze nog heeft, probeert ze de financiële gaten die vallen, te vullen. Maar dat lukt niet bij alle schuldeisers. Haar stroom is inmiddels afgesloten en het water zal binnenkort volgen. Ze belt naar mij.

    Het lukt ons de terugbetaling voor Quinta in gang te zetten bij de Belastingdienst. Maar liefst vijf maanden aan te veel verrekende toeslag krijgt zij terug. Schrijnend is dat Quinta niet de enige is met dit probleem. Ik krijg al lange tijd veel klachten hierover. Ik vind dat de Belastingdienst heel voorzichtig moet zijn met het verrekenen van toeslagen bij mensen met lage inkomens. Mensen die recht hebben op allerlei toeslagen, zijn vaak juist degenen die het niet breed hebben. Door traagheid in actie bij de Belastingdienst gaan zij gelijk kopje onder. 

    Inmiddels heeft de Belastingdienst laten weten per 1 oktober sneller te handelen. Vragen mensen om toepassing van de beslagvrije voet, dan horen zij binnen tien werkdagen van de Belastingdienst hierover. Is er inderdaad te veel toeslag ingehouden, dan krijgen ze dit binnen vijf werkdagen terug.

    * Gefingeerde naam
    De persoon op de foto is niet de persoon uit deze column