Sjaak* rijdt van zijn werk naar huis over de A15 richting Rotterdam. Hij is al bijna thuis, als hij een klap voelt tegen de achterkant van zijn auto. Hij schrikt zich een ongeluk. Voor hij beseft wat er gebeurt, raakt zijn auto in een spin en komt uiteindelijk tot stilstand op de linker weghelft. Sjaak kruipt met zijn laatste krachten uit zijn auto en gaat in de middenberm liggen. Hij kan zich niet meer bewegen en niet meer praten. Inmiddels zijn er mensen gestopt om hem te helpen, waaronder de vrachtwagenchauffeur die hem heeft geraakt. Al snel ligt hij achterin een ambulance op weg naar het ziekenhuis. De politie stopt hem een papiertje toe met gegevens van het takelbedrijf dat zijn auto wegsleept, en een opgevouwen schadeformulier
Sjaak is zich rot geschrokken, maar gelukkig vallen zijn verwondingen mee. Hij mag dezelfde dag nog naar huis. Het ongeluk krijgt wel een financieel staartje. De rechtsbijstandverzekering kan niets voor hem doen, omdat er geen proces-verbaal is van de politie. En de verzekering van de vrachtwagenchauffeur stelt dat het ongeluk zijn eigen schuld is, omdat hij plotseling van richting zou zijn veranderd. Dat is lekker zeg! Hij probeert te achterhalen welke agenten bij het ongeval zijn geweest. Dat valt niet mee, omdat er geen registratie is gemaakt van het ongeluk. Nadat hij een klacht heeft ingediend bij de Nationale ombudsman, komt hij iets verder. Dan blijkt dat niet de politie van Rotterdam bij het ongeluk aanwezig was, maar de KLPD (nu: Landelijke Eenheid). Maar er is geen onderzoek gedaan ter plaatse, er zijn geen getuigen gehoord en er is ook geen proces-verbaal opgemaakt.
Dat kan toch niet waar zijn? En zijn schade dan? Sjaak is er klaar mee en gaat terug naar de ombudsman. Hij vindt het raar dat er geen onderzoek is gedaan naar de oorzaak van het ongeval. De ombudsman is het met hem eens. Sjaak moest na het ongeluk naar het ziekenhuis worden gebracht. In zo’n geval moet een proces-verbaal worden opgemaakt. Behalve als achteraf blijkt dat er weinig aan de hand was. De ombudsman vindt dat de politie een steek heeft laten vallen door geen onderzoek te doen ter plaatse naar de oorzaak van het ongeval. Daardoor konden ze later ook geen proces-verbaal maken, toen dat wel nodig was.
Maar ja, er is nog steeds geen proces-verbaal, dus Sjaak staat nog steeds met lege handen. De Nationale ombudsman vindt dat de politie Sjaak tegemoet moet komen. Doordat de politie geen onderzoek heeft gedaan, zijn Sjaak zijn kansen op vergoeding van zijn schade tot nul teruggebracht. Hij doet de politie de aanbeveling om met Sjaak in gesprek te gaan over een redelijke vergoeding. Dat gebeurt en de politie vergoedt Sjaak alsnog een deel van de schade.
* Gefingeerde naam
De persoon op de foto is niet de persoon uit deze column