Vuilniszak krijgt staartje

Op deze pagina

    Column
    Foto van een man

    Geert* wil ’s avonds zijn vuilniszak in de ondergrondse afvalcontainer bij zijn huis stoppen. Maar deze zit overvol, dus legt hij de zak ernaast. Een gemeentelijke buitengewoon opsporingsambtenaar 'BOA' zoekt in de onjuist geplaatste vuilniszak naar persoonsgegevens van 'de dader', Geert dus. Ze belt bij hem aan maar hij is niet thuis. Ze schrijft alvast een bekeuring uit voor het verkeerd aanbieden van huisvuil. Die doet ze in de brievenbus, samen met een kaartje waarin ze Geert vraagt op 9 maart te bellen over de overtreding

    Die dag belt Geert, maar krijgt niemand te pakken. De dag daarop heeft hij geen tijd, dus vraagt hij zijn echtgenote Guusje* te bellen. Zij belt met de BOA. Ze stelt zich voor met de achternaam van haar man, zoals ze altijd doet. Ze legt uit dat Geert zelf niet kan bellen en dat zij daarom namens hem belt. Ze spreekt met de BOA over de boete voor de afvalzak naast de container en hangt op.

    De dag erop ligt er weer een kaartje op de deurmat. Nu voor Guusje weer met de vraag de BOA te bellen. Die vertelt haar tot haar grote verbazing dat ze een boete krijgt van 270,- euro omdat ze een valse identiteit heeft opgegeven tijdens het eerste telefoongesprek. Wat blijkt? Guusje had volgens de BOA haar meisjesnaam moeten opgeven want daarmee staat ze in de GBA (Gemeentelijke Basisadministratie). De BOA kon haar daarin niet vinden onder de achternaam van haar man.

    Boos en gefrustreerd klaagt Guusje bij de gemeente. Ze vindt het ongelofelijk dat ze zich na 30 jaar huwelijk ineens moet voorstellen met haar meisjesnaam. Ze heeft de BOA toch verteld dat ze namens haar man belde? Guusje krijgt maar geen reactie van de gemeente op haar klacht en dus klaagt ze bij de Amsterdamse ombudsman. Hij besluit de zaak samen met mij te bekijken. Want hij behandelt klachten over zijn gemeente, maar niet over deze actie van BOA’s. Dat doe ik.

    Wat Guusje heeft gedaan, is heel normaal. Bellen namens je man en je voorstellen met de achternaam die je gewend bent te gebruiken. De BOA had ook de GBA-gegevens van haar man. Had ze de moeite genomen die te bekijken, dan had ze kunnen zien dat die getrouwd is met Guusje. Bij twijfel had ze daarnaast kunnen bellen of langs kunnen gaan om te vragen naar Guusjes identiteitsbewijs. Volgens de regels mag Guusje als getrouwde vrouw bovendien de achternaam van haar echtgenoot gebruiken. Kortom, dit is een bijzonder star en onzorgvuldig staaltje overheidsoptreden. De gemeente is het uiteindelijk eens met mij en mijn Amsterdamse collega. De gemeente heeft aan de officier van justitie gevraagd om de boete in te trekken.

    * Gefingeerde naam
    De persoon op de foto is niet de persoon uit deze column