Jos* heeft zestien mooie bomen op zijn erf staan. Deze onderhoudt de gemeente Dongen. Die wil dat voor haar inwoners doen als hun bomen voldoen aan een aantal criteria. Zo moeten de bomen bijdragen aan de sfeer en het beeld van de omgeving en moet de verwachting zijn dat ze minimaal nog tien jaar leven.
Voor het onderhoud hebben Jos en de gemeente in 2008 een overeenkomst getekend. In 2011 bekijkt een gemeentemedewerker of Jos zijn bomen nog gezond zijn. Hij ziet dat vijf Amerikaanse eiken het moeilijk hebben. Zij zullen het de komende tien jaar niet redden. De gemeente laat Jos weten dat ze deze bomen daarom niet meer onderhouden. Ook adviseert ze Jos de bomen te laten kappen. De andere elf bomen onderhoudt de gemeente wel gewoon.
Jos denkt echter dat zijn vijf bomen het nog wel tien jaar vol houden. Hij vindt dat de gemeente ook het onderhoud aan die bomen moet blijven doen. Want in 2009 zei de gemeente hem dat ze in 2011 alle zestien bomen zou onderhouden. Doet de gemeente dat niet, dan stelt hij haar aansprakelijk voor de kosten die hij maakt voor het onderhoud. Dit laat hij via een advocaat aan de gemeente weten. Daarop herhaalt de gemeente dat zij de elf bomen van Jos wil onderhouden, maar niet de vijf eiken vanwege hun slechte conditie. Investeren in deze bomen weegt niet op tegen hun verwachte levensduur en is dus weggegooid geld. Ziet Jos dit anders, dan zal ze de overeenkomst voor alle bomen beëindigen. Jos blijft bij zijn standpunt en dus stopt de gemeente de overeenkomst. Wel onderhoudt ze nog eenmaal alle zestien bomen om escalatie en verder juridisch conflict met Jos te voorkomen.
Jos klaagt bij mij over de opstelling van de gemeente. Hij vindt dat hij recht heeft op onderhoud van zijn bomen door de gemeente. En dat die hem onder druk heeft gezet door te zeggen de hele overeenkomst te beëindigen als hij bij zijn standpunt bleef. Ik vraag Jos wat hij precies wil bereiken. Hij zegt mij dat hij het onderhoudscontract voor de elf bomen alsnog wil herstellen. Die voldoen sowieso aan de criteria van de gemeente. Ik leg de kwestie aan de gemeente voor. Maar die wil de overeenkomst niet herstellen. Ze laat weten dat de overeenkomst een steuntje in de rug is voor eigenaren van een sfeerbepalende boom. Een soort cadeautje en geen recht. En zeker niet iets waarover geprocedeerd moet worden. Dat kost de gemeente handen met geld. Daarmee ben ik het eens. Jos is niet onder druk gezet door de gemeente, maar hij heeft de situatie via een advocaat op de spits gedreven. Iemand kan ook te veel vragen van zijn gemeente.
* Gefingeerde naam