Ongewenst op tv

Op deze pagina

    Column
    Foto van een tiener jongen

    Malika* werkt in een kledingwinkel in het centrum van Utrecht. Als zij bezig is de broeken op te vouwen komen er vier jongens binnen. De jongens zijn opgefokt en vragen haar om geld uit de kassa.
    Malika reageert niet snel genoeg naar hun zin en ze steken haar met een schroevendraaier. Gelukkig heeft Malika slechts een kleine wond en is ze niet bang aangelegd. Een paar dagen later komen de jongens weer, ze herkent er een aan zijn zwarte jas met capuchon en bruine bontkraag. De jongens willen weer geld en steken haar opnieuw.

    Ze doet opnieuw aangifte bij de politie en bekijkt bij de politie de camerabeelden. Ze ziet een groepje van vier jongens, een ervan heeft een zwarte jas met capuchon en bontkraag. De politie Utrecht bekijkt eerst binnen het korps de beelden. Niemand kent de jongens. Dan worden de beelden vertoond in het opsporingsprogramma 'Bureau Hengeveld' van TV Utrecht. Kijkers herkennen Wesley als de jongen met de zwarte jas.

    Wesley* meldt zich een paar dagen later bij de politie. In overleg met het Openbaar Ministerie wordt hij als verdachte gehoord. Wesley ontkent dat hij de overval heeft gepleegd. Uit onderzoek van de politie blijkt dat dat klopt. Hij heeft een ziekte waardoor hij niet eens in staat is om dit te doen en er zit tijdsverschil tussen de camerabeelden en het moment van de overval. De politie laat Wesley gaan.

    Veel bekenden van Wesley hebben de uitzendingen gezien. Hij en zijn familie worden op straat en in de supermarkt aangesproken over de kwestie en zeggen 'dat hij wel zo'n type is'. Ze voelen zich openlijk te schande gemaakt en vernederd. Het is een traumatische ervaring. Wesley en zijn vader krijgen er psychische problemen van en klagen eerst bij de politie. De politie bericht niet duidelijk over de onschuld van Wesley, maar biedt wel excuses aan en een cadeaubon van €15 als schadevergoeding. Wesley accepteert dit niet en klaagt bij mij.

    In dit geval is belangrijk dat de politie de daders van de mishandeling vindt. De politie had geen andere opsporingsmiddelen voor handen dan de camerabeelden waarop de vermoedelijke daders zichtbaar waren. Ik vind het dan ook begrijpelijk dat de politie deze beelden in een opsporingsprogramma heeft vertoond. Bovendien is het zeer ernstig wat Malika is overkomen, dit rechtvaardigde het vertonen van de beelden. Ik vind dat de politie daarom behoorlijk heeft gehandeld.

    Tegelijkertijd snap ik de klacht van Wesley en zijn vader. Ik vind dan ook dat de politie zijn best moet doen om in hetzelfde opsporingsprogramma te rectificeren. De politie moet helder uiteen zetten dat de getoonde personen op geen enkele wijze betrokken waren bij de mishandeling.

    * Gefingeerde naam
    De persoon op de foto is niet de persoon uit deze column